Sjekk lysene på bilen

Nå er billysene ekstra viktige: - Kan gi farlige situasjoner

Her får du de beste rådene og triksene.

Baklyset trenger ikke være tent i dagslys, men det må være tent i mørket, som i tunneler og på kvelden. Foto: NAF
Baklyset trenger ikke være tent i dagslys, men det må være tent i mørket, som i tunneler og på kvelden. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Vinteren har for lengst meldt sin ankomst i Norge og gjør at billysene er viktigere enn på mange måneder. Mindre lys gir dårligere sikt - og større behov for at alt fungerer optimalt.

- Det er viktig både for å se og bli sett. Derfor er det viktig å sjekke at lysene på bilen din fungerer, sier Nils Sødal i en pressemelding.

Han er senior kommunikasjonsrådgiver i Naf og benytter anledningen til å minne norske bilister om å undersøke billysene sine.

«Enøyde banditter»

Samtidig advarer han mot såkalte «enøyde banditter»: Biler der et av hovedlysene ikke fungerer.

- Kjører du med kun ett hovedlys, ser du langt dårligere, og det er vanskelig for andre å oppdage bilen din i tide, sier Naf-rådgiveren.

De «enøyde bandittene» er både trafikkfarlige og irriterende på mørke vinterveier.

- I tillegg ser det ut som en motorsykkel som kommer og ikke en bil. Dette kan gi farlige situasjoner, sier Sødal.

Godt triks

Naf anbefaler deg å ta en grundig sjekk av lysene på bilen. Det trenger ikke å ta lang tid og er faktisk en ganske enkel prosess:

Skru på bilen og gå en runde rundt den. Da får du sjekket nærlys, fjernlys, tåkelys og blinklys.

Ryggelys og bremselys må også sjekkes, men er du alene, er det umulig å få til ved å gå rundt bilen. Da er det lurt å be om hjelp av en annen i familien eller naboen.

Eller så kan du ta til deg dette tipset:

- Et triks er å rygge bilen opp mot en vegg eller et stort vindu for å se at bremselys og ryggelys fungerer, sier Sødal.

Å skifte lyspære er ikke like enkelt som før

Lyspærene på nyere biler er enten xenon eller LED, og en del biler har avanserte lamper med lys som beveger seg i svinger og lys som styrer mellom fjern- og nærlys på egenhånd.

På gamle biler var det ganske enkelt å skifte lyspærene på bilen selv. Det er det ikke lenger.

- Dette er nok noe av grunnen til at vi ser mange enøyde banditter på veiene. Siden man må til verksted for å skifte lyspære er det fort gjort å utsette det, mener Sødal.

- Noen venter kanskje helt til bilen skal på service. Vi oppfordrer til å få det ordnet med en gang du oppdager at du må skifte en pære. Det er viktig for trafikksikkerheten, sier Naf-rådgiveren.

Still inn lysbryteren riktig

Når du er sikret at alle billysene fungerer som de skal, gjenstår det bare å bruke de riktig. Faktisk lettere sagt enn gjort, skal vi tro Naf.

- Vi ser altfor mange som kjører uten baklys i en tunnel, kjører rundt med parklys og tåkelys på om kvelden eller har glemt å skru på lyset i det hele tatt, sier Sødal.

I Norge er det påbudt å kjøre med kjørelys, men dette kan enten være nærlys eller et led-pyntelys.

Baklyset trenger ikke være tent i dagslys, men det må være tent i mørket, som på kvelden og i tunneler.

Har du en bil produsert etter 2012, løser du dette ved å kjøre med lyset stilt inn på auto. Da er kjørelysene tent på dagtid, mens baklysene kun skrur seg på når det blir mørkt - som i tunneler.

- Biler produsert etter 2012 skal ha en auto-innstilling for lysene. Har ikke bilen din en auto-funksjon, må du rett og slett huske å skru på lysene før du begynner å kjøre, sier Sødal.

- Automatikken kan slite

Da gjenstår det bare å følge med på vær og føre - noe som til enhver tid er sjåførens ansvar. Om høsten og vinteren kommer også utfordringene med tåke, fukt og dugg. Naf har tidligere advart mot denne straffbare dugg-tabben.

Når forholdene blir krevende, må sjåføren vurdere om andre innstillinger bør brukes underveis.

- Spesielt i skumring, på gråværsdager og i snøvær sliter automatikken. Da er det lurt å skru på lysene manuelt slik at andre ser deg, avslutter Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.