Elbil på trafikkskoler:

Nå er det disse bilene som gjelder: - Ingen grunn til å lære gammel teknologi

- Velg elbil om du skal ha førerkort i år, oppfordrer Norges Trafikkskoleforbund.

På få år har bilen gått fra å være et mekanisk verktøy til å bli en avansert datamaskin. Det påvirker førerrollen. Foto: Norges Trafikkskoleforbund.
På få år har bilen gått fra å være et mekanisk verktøy til å bli en avansert datamaskin. Det påvirker førerrollen. Foto: Norges Trafikkskoleforbund. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): 79 prosent av alle nye trafikkskolebiler i 2022 var elbiler. Det er en solid økning fra 2021, da kun 46,6 prosent var fullelektriske. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Med andre ord er 8 av 10 nye biler brukt til oppkjøring en elbil.

- De utslippsfrie kjøretøyene har for alvor inntatt trafikkskolebransjen. Vi er på god vei til å nå 2025-målet om at alle nybiler skal være utslippsfrie, sier administrerende direktør Rolf Gregersen i Norges Trafikkskoleforbund i en pressemelding.

- Velg automatgir

Gregersen og Norges Trafikkskoleforbund mener girstangas tid er forbi.

Elbiler og andre moderne biler har som kjent ikke manuell giring, og nå stiger antallet kjøreskole-elbiler i takt med ønsket om oppkjøring med automatgir.

- Om du vet du mest sannsynlig skal kjøre en bil med automatgir, velg automat også på trafikkskolen. Framtida er utslippsfri og automatisk, og utviklingen går raskt. Det er ingen grunn til å lære seg å kjøre bil med gammel teknologi, sier Gregersen.

  • Splitter ny - og imponerer stort:

- Avansert datamaskin

I 2018 var det kun 18 prosent av førerkortkandidatene som ønsket oppkjøring med automatgir. I 2022 var det hele 51 prosent som valgte nettopp automat. I Oslo var andelen hele 69 prosent i fjor.

I tillegg til at elbilene kommer med automatgir, er de også langt mer teknologiske enn tradisjonelle fossilbiler. Det stiller andre krav til dagens trafikanter.

- Trafikkferdigheter handler om mye mer enn giring. På få år har bilen gått fra å være et mekanisk verktøy til å bli en avansert datamaskin. Det påvirker førerrollen, sier Gregersen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.