Sommerdekk på vinterføre

Nå er det kaos: Forsikringsselskapene advarer

Store trafikale problemer mange steder i Sør-Norge - mange kjører med sommerdekk på glatta.

VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Tradisjonen tro kjører mange fortsatt med sommerdekk når snøen kommer. Det skaper store problemer og farlige situasjoner på veiene. Illustrasjonsfoto: Bjørn Eirik Loftås
VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Tradisjonen tro kjører mange fortsatt med sommerdekk når snøen kommer. Det skaper store problemer og farlige situasjoner på veiene. Illustrasjonsfoto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Snø, sludd og regn på veier rundt om i Sør-Norge mandag har ført til farlig føre. Vegtrafikksentralen oppfordrer alle til å vise hensyn og kjøre forsiktig.

Alt av brøytemannskaper er ute, opplyser Vegtrafikksentralen sør.

– Det er store lokale forskjeller. Vi henstiller alle bilister til å sko seg og kjøre etter forholdene.

Flere ulykker

I morgentimene mandag er det meldt inn flere trafikkulykker og -uhell på Sørøstlandet.

I Bamble har det vært en møteulykke mellom to biler med store materielle skader. Og ved Hønefoss har en bil kjørt i en fjellvegg på riksvei 350 ved avkjøringen til Geithus.

I 6-tiden stengte E18 ved Askimporten etter at en bilist kjørte inn i autovernet som følge av glatte veier. Veien åpnet igjen i 7-tiden, ifølge veitrafikksentralen.

Også i Øvre Eiker, Holmestrand og Tønsberg har flere biler vært involvert i trafikkuhell, noe som har redusert fremkommeligheten i områdene.

Blir verre

Det er ventet at det vil bli enda mer snø i løpet av dagen mandag. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for deler av Agder, og sannsynligheten er størst i kystnære områder fra Kristiansand og østover. Gult varsel betyr moderat fare.

– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, er meteorologenes anbefaling.

Forsikringsselskapene advarer

Ikke drøy med å bytte til vinterdekk, oppfordrer forsikringsselskapet If. De understreker at det er bilistenes ansvar å være skodd for kjøreforholdene.

Sist vinter hadde 13,6 prosent av bilene som var inne til skadetaksering hos If sommerdekk på bilen. Det er en økning på 7,3 prosent fra vinteren før. Ifølge If skjer flesteparten av skadene ved første snøfall.

- Mange drøyer dessverre for lenge med hjulskift for vinterføre. Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje. Bestemmelsene i kjøretøyforskriften til veimyndighetene slår fast at bilen skal være skodd for forholdene der den kjører. Det er ditt ansvar som bilfører å gjøre vurderingen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Det er dog store forskjeller i dekkbruk mellom fylker og regioner i Norge.

- Ofte kommer Sørlandet og Vestlandet høyt opp på lista med sommerdekk på vinterføre. At kystområdene drøyer med vinterdekk, henger trolig sammen med et mildere klima og lite snø på vinteren, sier Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.