Bilulykker:

- Nå er det mange som går på en smell

Jula er over, det er glatt, det er kaldt og lenge til neste fridag.

Lørdag og søndag er de tryggeste dagene å kjøre bil på. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
Lørdag og søndag er de tryggeste dagene å kjøre bil på. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Januar er måneden det har blitt krasjet mest de siste fem årene. Tett etterfulgt av februar og mars. Nå er vi altså midt i høysesongen for ulykker på veiene, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, i en pressemelding.

Ser vi nærmere på de tre månedene Hauge viser til, finner vi disse tallene for de siste fem årene - presentert av Finans Norge:

 1. Januar: 198.856 ulykker
 2. Februar: 192.052 ulykker
 3. Mars: 183.836 ulykker

At januar stikker av med den lite ettertraktede 1.-plassen, er ifølge Ytre-Hauge ingen overraskelse.

- Januar er en mørk måned og mange opplever den som lang. Jula er over, det er glatt, det er kaldt og lenge til neste fridag. Jeg tror kombinasjonen av disse tingene gjør at mange går på en smell, sier Ytre-Hauge.

1 av 10 i ulykker med personskade

I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende, sier ni prosent av bilførerne at de har opplevd bilulykke med personskade.

- Nå i vintermånedene kreves det litt ekstra av deg som sitter bak rattet. Du må avpasse farten etter kjøreforholdene, holde god avstand til bilen foran, være ekstra oppmerksom på fotgjengere og huske på at bremselengden din øker når det ikke er sommertørt på veiene, sier Ytre-Hauge.

Mange av vinterulykkene er det fagsjefen kaller for «stressbulking». Ifølge Frende-undersøkelsen er det noe mange nordmenn kjenner seg igjen i.

 • 2 av 3 sier at de blir stresset eller hissig når de kjører bil
 • 2 av 5 sier at de har småbulket når de har hatt det travelt

- Pust med magen og ro ned. Du kommer sjeldent veldig mye fortere fram ved å kjøre aggressivt, og statistikken viser at mange har endt i grøfta når de kjører uten fullt fokus på sikker kjøring, sier Ytre-Hauge.

Færrest ulykker i november

Snur vi ulykke-lista ser vi at den roligste måneden fra de siste fem årene er november (138.611 ulykker), etterfulgt av oktober (139.230).

- Det overrasker meg litt. I oktober og november blir det stadig mørkere og kaldere, samtidig som mange overraskes av værskifter. At uhellstallene er blant de laveste her, tyder imidlertid på at folk er oppmerksomme og ikke tar sjansen på glatta før de har skiftet dekk. Mange kjører også rolig når det er lenge siden sist de var ute på høstføre, sier fagsjefen.

Han fortsetter:

- Så tyder statistikken på at når vi har kjørt slik i noen måneder, tar vi litt mer sjanser og mindre hensyn til vær- og føreforhold.

 • Dette kan være kjekt å få med seg:
I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i vår bil – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer

Farlig fredag

Statistikken fra Finans Norge viser for øvrig at fredag er dagen det skjer flest ulykker.

- Det stemmer godt overens med det vi ser ellers i året, sier Ytre-Hauge.

Dagene i etterkant er du imidlertid mye tryggere. Det er nemlig et betydelig dropp i antall ulykker på dager hvor mange har fri - altså lørdager og søndager.

- Søndager er klart roligst. Sammenlignet med fredagene de siste fem årene er det 44 prosent færre uhell, avslutter Ytre-Hauge.

Oversikten under viser hvilke dager det skjer flest ulykker, basert på januar-dager fra 2018 til 2022:

 • Fredag – 32.266 ulykker
 • Mandag – 32.106 ulykker
 • Onsdag – 32.017 ulykker
 • Torsdag – 30.978 ulykker
 • Tirsdag – 30.556 ulykker
 • Lørdag 22. 829 ulykker
 • Søndag 18.103 ulykker

(Kilde: Finans Norge)

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.