Hopper over EG-skilt:

Nå er det slutt på disse skiltene

Det har vært mye spekulasjon om hva som blir de neste.

HVA BLIR DET NESTE:? EF-skiltene er brukt opp allerede etter sju måneder. Foto: Steinar André Danielsen.
HVA BLIR DET NESTE:? EF-skiltene er brukt opp allerede etter sju måneder. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salget av nye elbiler går for fullt i Norge. Det er ikke lenge siden de nye EF-skiltene dukket opp, men med 87.987 nye elbiler registrert bare siden 1. desember i fjor, er denne bokstav-kombinasjonen snart brukt opp.

Akkurat nå er det snakk om rundt 3000 ledige «nummer» i EF-serien. Med mellom 12.000 og 15.000 nye elbiler i måneden, betyr det at nye skilter allerede kan være tatt i bruk på noen trafikkstasjoner.

Det ligger også noen eldre EE-skilter rundt omkring i Norge som ennå ikke er tatt i bruk. Spørsmålet er likevel hva som nå blir den neste skiltkombinasjonen.

Neste blir EH-skilt

Mange har spekulert i om EG blir den neste eller om EA, som nå er reservert for bensin- og dieselbiler i Oslo, vil bli frigitt for elbiler.

Det blir ingen av delene.

De neste skiltene på elbiler får bokstavene EH. Det bekrefter seniorrådgiver i Statens vegvesen, Jon Terje Presthus. Han forklarer hvorfor:

- Det er faktisk allerede registrert noen elbiler med bokstavene EH. Grunnen til at det ikke ble EG, er at bokstaven G benyttes på gasskjøretøyer – da med bokstavene GA. Det at bokstaven G ellers ikke blir brukt har nok sin bakgrunn i forvekslingsfare med C, sier Presthus til Elbil24.

I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i vår bil – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer

EJ og EN også på lista

Presthus forteller videre at de neste bokstav-kombinasjonene sannsynligvis blir EJ og EN, men at de foreløpig ikke ligger inne i systemene til Statens vegvesen.

Bokstavene I og M brukes ikke på bilskilt. Trolig det også på grunn av forvekslingsfare med andre bokstaver.

Flere E-skilt

Dette er alle bokstav-kombinasjonene som er brukt på elbiler i Norge siden de første kom:

EL, EK, EV, EB, EC, ED, EE, EF og nå altså EH.

Det som gjør situasjonen med bokstaver til elbilskiltene litt utfordrende for Statens vegvesen, er at mange E-kombinasjoner allerede er reservert for fossilbiler.

Det gjelder EA, EJ, EN, EP, ER og EU for Oslo.

I tillegg er ES forbeholdt Fredrikstad, mens ET, EZ, EX og EY tilhører henholdsvis Hamar, Bodø, Hammerfest og Kirkenes.

Siden det nå selges og registreres et svært lite antall bensin- og dieselbiler i Norge, vil Statens vegvesen trolig kunne gjøre om dette og reservere flere av disse for elektriske biler framover.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.