Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå
(Elbil24): I kjølvannet av de gallopperende strømprisene, har interessen for å installere solcellepaneler på privatboliger, skutt i været.
Det er det flere gode grunner til.
Med solcellepaneler produserer du grønn energi til deg selv, og du kan i tillegg selge strømmen du ikke bruker til nettselskapet. Når strømmen er dyr, blir resultatet fort vesentlig lavere strømregninger.

Kalkulator: Sjekk din strømstøtte for juli
Får tilbake penger fra staten
Dessuten gir Enova støtte til etablering av private solcelleanlegg, med inntil 47.500 kroner - avhengig av størrelsen på investeringen. De tar med andre ord en del av kostnaden knyttet til anskaffelse og installasjon.
Alt dette, kombinert med høye strømpriser som ikke ser ut til å gå ned med det første, gjør at solcelleanlegg på tak og husvegger, har blitt interessant for langt flere enn entusiastene.
Nedbetales raskere
- Med dagens strømpriser går kunden i null på fire til fem år, istedenfor ti som er normalen.
Uttalelsen kommer fra Carl Christian Strømberg hos Solcellespesialisten. I et intervju med NTB sier han at selskapet hans planlegger å installere 3000 solcelleanleg årlig de neste årene, og at de forventer at hver fjerde nordmann vil ha solceller på taket allerede i 2030.
- Selv om solceller i dag står for en liten promille av kraftproduksjonen i Norge vet vi med sikkerhet at solenergi kommer til å utgjøre en betydelig andel i fremtiden, sier Strømberg.

Advarer: Kan bli for lite strøm
Allerede forbi fjoråret
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bekrefter overfor Elbil24 at solcelle-feberen for alvor har truffet landet.
- Absolutt. Ved utgangen av juni hadde vi allerede installert mer solkraft i Norge hittil i år, enn det som ble installert i hele fjor, sier overingeniør Jarand Hole hos NVE.
Han tror at hvis de høye strømprisene vedvarer, vil tilveksten av solkraft i Norge gå mye raskere enn det de har lagt til grunn i sine analyser.
- De inneholder et basisscenario med 7 TWh solkraft i 2040, som betyr at vi mener solkraften vil gi et viktig bidrag til den nye kraftproduksjone som skal bygges fra i dag og de neste 10, 20 og 30 årene, sier han.
Enova økte i februar maksstøtten til private solcelleanlegg fra 20.000 til 47.500 kroner. Allerede ved utgangen av juli, har de betalt ut 10,7 millioner mer i slik støtte enn i hele fjor.

Har økt støtten - forventer mangedobling
- I fjor gav i 29,2 millioner kroner i støtte til 1468 anlegg. Så langt i år har vi gitt 39,9 millioner til 1485 anlegg. Ved utgangen av juli har vi altså flere prosjekter enn i hele fjor, sier pressesjef Eiliv Flakne hos Enova til Elbil24.

Enova gir også støtte til utstyr som sørger for smart strømstyring i boligen, med inntil 10.000 kroner. Også her har det vært en stor økning i 2022, ifølge Enova. Flakne mener slikt utstyr passer som hånd i hanske med solcelleanlegg.
- Når et solcelleanlegg monteres, blir dette koblet på strømnettet. Da kan en app som bruker smart-teknologi styre forbruk av strøm til tidspunktene der solenergien gir størst mulig verdi for kunden. Samtidig styrer appen de gjenstandene som bruker mest strøm i huset, som for eksempel elbilladeren, slik at du bruker minst mulig strøm når strømmen er dyr, forklarer Flakne.
- Egen solcelleproduksjon på taket, strømforbruk som styres automatisk etter strømprisen og eventuelle nye elektriske kjøretøy i garasjen, er en utmerket veg fram mot 2050, sier han.

Denne lade-innstillingen kan spare deg for tusenlapper
Kan bygges mye raskere
Jarand Hole hos NVE tror også at solkraft kommer til å bli viktig for svært mange i tiden som kommer.
- Vi forventer at utviklingen fortsetter. Nøyaktig hvordan det blir er jo umulig å si, men det er et relevant poeng at solkraft kan bygges raskere enn ny vindkraft og vannkraft. Derfor er også usikkerheten stor når det kommer til hvor mye solkraft som vil bygges de nærmeste årene, avslutter han.
Du finner mer informasjon om tilskuddene her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.