Mangel på databrikker

Nå er EU lei: Vil produsere databrikkene selv

Tar opp databrikke-kappløpet med Asia, for å sikre forsyningene til blant annet europeiske elbilproduksjon.

SATSER STORT: EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, avslørte planene om en storsatsing på produksjon av databrikker, under en pressekonferanse i Brussel 8. februar. Foto: REUTERS/Yves Herman
SATSER STORT: EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, avslørte planene om en storsatsing på produksjon av databrikker, under en pressekonferanse i Brussel 8. februar. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): EU-kommisjonen legger tirsdag fram en omfattende forslagspakke som tar sikte på å øke unionens globale markedsandel av de strategisk viktige databrikkene.

Under pandemien har den globale mangelen på databrikker og halvledere blant annet ført til store forsinkelser og stopp i produksjonen av elbiler.

Planen går ut på å hente inn over 40 milliarder euro som skal kunne finansiere fabrikker på det europeiske kontinentet. Planen tar sikte på øke EUs globale markedsandel fra 10 til 20 prosent innen 2030.

– EU vil sette seg i stand til å sikre forsyningen, slik for eksempel USA gjør, sier EUs industri-kommissær Thierry Breton.

Han ønsker at EU skal ha tilsvarende ambisjoner som USA, hvor president Joe Biden har bedt Kongressen om å godkjenne en plan på over 52 milliarder dollar.

Leveranseproblemene lammer

Verdens økonomi er fullstendig avhengig av databrikker. De er kritisk viktige komponenter i så godt som alle sektorer, for eksempel innenfor energi, helsevesen, forbrukerelektronikk, produksjon, forsvar og transport.

Produksjonen av databrikker finner hovedsakelig sted i Taiwan, Kina og Sør-Korea, hvor særlig førstnevnte er verdensledende.

Knappheten på databrikker som har oppstått i kjølvannet av pandemien, har for alvor satt fokuset på verdens avhengighet av de asiatiske leverandørene. Leveranseproblemene har forsterket EUs behov for å kunne produsere sine egne databrikker.

I Europa har spesielt bilproduksjonen blitt tungt påvirket, og store bilprodusenter som Volkswagen og Volvo har måttet nedskalere produksjonen på grunn av mangelen på elektroniske komponenter.

Fortsetter etter videoen

Opptrapping også i Asia

Og klokka tikker fort for Europa, fordi en opptrapping er også på trappene i Asia. Både Taiwan og Sør-Korea har varslet store økonomiske satsinger for å trappe opp produksjonen.

Selskapet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) står i en særstilling på det globale markedet, og selskapet har planer om å bruke opp til 44 milliarder dollar på nye fabrikker i løpet av det kommende året.

I mellomtiden står utenlandske produksjonsselskaper på sidelinjen for å vente på de beste avtalene for å bygge sine nye fabrikker.

Det amerikanske selskapet Intel ventes å kunngjøre en massiv satsing i Europa, hvor Tyskland, Frankrike og Italia er mulige destinasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.