Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Siden september i fjor har staten dekket 90 prosent av strømprisen som overstiger 70 øre pr kWh (før moms) for privathusholdninger i Norge.
Denne ordningen, som populært kalles «strømstøtte», har gjort at strømregningene har blitt betydelig lavere enn de ellers hadde blitt, for en stor del av norske husholdninger.

Ioniq 6 på langtur: – Aldri opplevd maken til forbruk!
Fortsatt dyrt - mindre støtte
Og selv om det begynner å bli en stund siden vi hadde strømpriser på flere kroner pr kilowattime, er spotprisen fortsatt mye høyere enn det vi for få år siden betegnet som normalt. Tirsdag var for eksempel maksprisen pr kilowattime på 1,71 kroner i store deler av den sørlige delen av Norge.
Det du kanskje ikke var klar over, er at de reelle kostnadene pr kilowattime er høyere for april enn de var for mars. Strømstøtten ble nemlig redusert fra 90 prosent til 80 prosent - gjeldende fra og med april.
Denne forskjellen kan fort utgjøre en god slump penger i løpet av en hel måned, avhengig av når du bruker mest strøm og hvor mye du forbruker.
Midlertidig økning
Det er imidlertid mye som tyder på at denne økningen er høyst midlertidig, nærmere bestemt for april og mai.
Allerede fra juni har regjeringen nemlig foreslått at strømstøtten igjen skal økes til 90 prosent, og at dette nivået skal gjelde ut 2024. Forslaget er ute på høring i skrivende stund.
I forslaget kommer det også fram at regjeringen ønsker at strømstøtten skal basere seg på spotprisen time for time, ikke for måneden sett under ett, og at dette skal gjelde fra og med september måned.
Det kan gjøre at det blir mindre lønnsomt med smartlading:

Nye endringer: Mye mindre å spare på å lade om natta
Dersom regjeringen ikke får flertall for forslaget, er det uansett bestemt at stønaden skal være 90 prosent i oktober, november og desember i inneværende år.
Hva skjer med strømprisene fremover?
I fjor sommer opplevde vi at strømprisen holdt seg høy gjennom hele sommeren, noe som historisk sett har vært uvanlig. Fullt så høye priser ligger det ikke an til at det blir dette året.
Ifølge Gudbrandsdal Energi forventes spotprisene å ligge stabilt på det nivået vi har nå framover, og at det en snittpris på rundt 1 krone pr kilowattime er sannsynlig gjennom hele sommeren.

Naf: Hver tredje nordmann frykter kraftkrise for elbilen
Om det også blir fasiten, avhenger av en rekke faktorer - ikke minst værforholdene. Mye regn kan gi fulle vannmagasiner her i Norge og dertil lave energipriser, men også været på kontinentet spiller en stor rolle for utviklingen, da mer og mer av strømproduksjonen der er knyttet til vind- og solenergi.
Det er imidlertid mange andre usikkerhetsmomenter. Gasspriser, krigen i Ukraina og hvordan europeiske markeder agerer med tanke på energitilgangen, vil også påvirke norske strømpriser, skriver energiselskapet i en pressemelding.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.