Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): – Hensikten med dem er å redde liv, forteller Eva Lundberg i svenske Trafikverket (tilsvarende Statens Vegvesen) på spørsmål fra den svenske radiokanalen P4 Halland.
Den svenske veimyndigheten har mer enn doblet antall fotobokser på ti år og har ikke planer om å gi seg – Lundberg ser for seg å bygge ut i samme takt videre: omtrent 200 fotobokser i året frem til 2030.
Da vil det i så fall stå rundt 4.000 fotobokser på svenske veier.

Verst i 70-80-90
I det svenske radiointervjuet forteller Lundberg at det er på strekningene med 70-90 km/t fartsgrense at slike kameraer er viktigst. Det er der mange kjører veldig mye raskere enn fartsgrensa, understreker hun.
Bare på riksväg 41 fra Borås til Varberg skal det nå settes opp 200 nye fotobokser. Strekningen måler, ifølge Google Maps, 88 kilometer. Det tilsvarer over én fotoboks per kilometer vei.
Ifølge Trafikverket redder fotoboksene 20 liv i året, i tillegg til at mer enn 70 personer reddes fra å bli alvorlig skadet i trafikken.
Langt flere enn i Norge
Per i dag har svenskene 2400 fotobokser plassert rundtom i det svenske veinettet, som altså er over dobbelt så mange som for ti år siden.
I Norge har vi ikke i nærheten av like mange. Når vi teller over fotobokser på Statens Vegvesen sitt kart, lander vi på 417 punkter. Av dem brukes 140 til strekningsmåling på 70 strekninger.
Går vi ti år tilbake i tid, finner vi 404 punkter. Altså har det bare kommet 13 nye fotobokser på ti år. En litt annen takt enn det de har på østsiden av grensa.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.