Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Lenge var det kun Teslaer som fikk ladet på Teslas Superchargere, men for et års tid siden begynte produsenten å åpne enkelte stasjoner for at også andre bilmerker kunne lades på deres stasjoner.
I den siste prisundersøkelsen utført av Tesla Owners Club Norway (TOCN) kommer det frem at 81 av de totalt 102 stasjonene i Norge også kan brukes av folk som ikke har en Tesla.
Det skjer imidlertid ikke alltid helt problemfritt.
Kort kabel
Utformingen på Tesla-laderne som står rundtom i Norge er slik at de har et hull i midten, og det er der ladekabelen er festet. Alle Teslaer har ladeporten på venstre side bak, så om man rygger inn en Tesla er kabellengden helt perfekt.
For biler som har ladeporten på høyre side bak, eller bak forhjulet foran, blir kabelen imidlertid for kort, og mange må derfor ty til kreative løsninger for å få ladet – typisk der de opptar en ladeplass ekstra.

Fersk oversikt: Her lader du klart billigst
Nå kommer v4
Supercharger-stasjonene rundtom i Norge finnes i to utgaver, enten 2. eller 3. generasjon. Forskjellen på disse to er først og fremst at v3-laderne kan gi 250 kW makseffekt, mens v2-laderne nøyer seg med 150 kW.

Da Elon Musk nylig la frem sin tredje såkalte «Master plan», ble det også nevnt at selskapet begynte å rulle ut de nye v4-superladerne.
Disse har det vært rykter om en stund etter at skisser ble lekket, og skissene er nå langt på vei bekreftet på stasjonen som nå bygges i Harderwijk, cirka seks mil utenfor Amsterdam.

V4-superladerne er vesentlig høyere enn tidligere utgaver, og foreløpig har ikke Tesla sagt noe om at makseffekten økes, men uthulingen er borte og kabelen, som nå har blitt lengre enn før, henger nå på siden.
Det ser dermed ut at det faktisk er folk som ikke eier en Tesla som får mest utbytte av den nye generasjonen ladestasjoner. Skjønt vil nok også Tesla-eiere like at «fremmede» biler ikke opptar mer enn én ladeplass.
Åpner i USA
Nylig ble det også klart at Tesla åpner for at andre biler kan lade på deres ladestasjoner i USA. Her er det nok et hinder på veien, og det er at Teslas amerikanske biler har en egen type ladeport, NACS (North American Charging Standard), som praktisk talt ingen av konkurrentene har. De bruker CCS, som vi også er vant med her i Europa.

Teslas løsning i USA var derfor å lage en såkalt «magic port», altså en overgang man kobler på ladekabelen og som da gir en CCS-plugg som kan brukes til ladinga.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.