Bilsalget i oktober:

Nå går det trått

Nok en måned med kraftig nedgang fra året før.

Nedgangen i bilsalget fortsetter – i oktober ble det registert 22,7 prosent færre elbiler enn samme måned i fjor. Foto: Shutterstock / NTB
Nedgangen i bilsalget fortsetter – i oktober ble det registert 22,7 prosent færre elbiler enn samme måned i fjor. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er kanskje urettferdig å sammenligne registreringsstatistikken for elbiler denne høsten mot fjorårets siste måneder, der svært mange kjøpte elbil for å få den rimeligere før både vektavgift og delvis moms ble gjeldende fra 1. januar.

Men vi gjør det allikevel, og nok en måned er nedgangen i registreringstallene er betydelige fra ifjor til i år.

– Mange er nå svært varsomme med å prioritere nybilkjøp. Registreringstallene for nye personbiler i oktober viser dette tydelig, for i samme periode de siste par årene har vi hatt høy registreringstakt. Nå går nybilsalget virkelig i krabbegir, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

I september var antall registerte biler 21 prosent lavere enn samme måned året før, og tendensen forsterkes i oktober: Denne måneden landet vi på 7516 elektriske personbiler; det utgjør 22,7 prosent færre enn året før, og er det laveste antallet siden 2019.

Det på tross av at du nå kan få svært gode rabatter, lånevilkår og/eller leasingvilkår hos en drøss av forhandlere:

Elbilandelen er fremdeles høy – elbiler stod for 84,2 prosent av de utleverte bilene i oktober, men også den sank fra måneden før, der den lå på 87 prosent.

OFV tror derfor det kan bli vanskelig å nå målet om 100% utslippsfritt salg innen 2025.

- Vi skal huske på at dette er et mål. Det betyr ikke at det fra 1. januar 2025 blir forbudt å selge eller kjøpe biler med forbrenningsmotor, som mange kanskje tror. Vi nærmer oss målet langsomt, og kanskje ender vi på rundt 90 prosent elbiler i løpet av neste år, sier Solberg Thorsen.

Tesla på topp

Selv om oktober er første kvartalsmåned, der Tesla har for tradisjon å ha færre utleveringer enn på tampen av hvert kvartal, er det faktisk Tesla Model Y som nok en måned topper registreringsstatistikken med 648 biler. I oktober i fjor ble det bare registrert 47 nye Model Y.

Marginen ned til nummer to er imidlertid ikke allverden, og der finner vi denne måneden Toyota bZ4X (553), så vidt foran Skoda Enyaq på tredjeplass (533).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.