Faraday Future FF91

Nå går ekstrem-elbilen i produksjon

Det har tatt tid, men nå lover Faraday at produksjonen av den helt spesielle luksusbilen skal starte i mars.

AMERIKANSK LUKSUS-ELBIL: Faraday Future FF91 er ulikt det meste på elbilmarkedet. Og en nordmann har hatt en finger med i spillet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Faraday Future er sannsynligvis et ukjent navn for de fleste, men sannheten er at det California-baserte oppstartsselskapet, som blant annet består av flere tidligere nøkkelpersoner fra Tesla, har jobbet med sin første elbil FF91 i snart ni år.

Allerede året etter etableringen, i 2015, avslørte selskapet de første skissene av en elbil som siktet seg inn midt i hjertet på Tesla. Samtidig lovet de at bilen skulle by på en mer luksuriøs opplevelse.

Noe helt spesielt - med norsk bistand

Og i 2017 viste de fram en prototype av modellen FF 91 under elektronikkmessen CES i Las Vegas, der undertegnede selv var med under avdukingen.

En morsom detalj var at prototypen ble utviklet med norsk bistand. Den norske industridesigneren Per Ivar Selvaag har bistått Faraday i jobben med å designe deler av interiøret. I videoen øverst kan du se noe av resultatet.

Bilen, som fremstod og framstår som en mellomting mellom en sedan, stasjonsvogn og SUV, kunne blant annet skilte med hele 1050 hestekrefter, batteri på 130 kWh og rekkevidde på 60 mil, noe som på det tidspunktet var helt hinsides alt annet som fantes i elbil-verdenen.

I tillegg var den utstyrt med en rekke innovative, tekniske og elektroniske løsninger - som på det tidspunktet var futuristiske, og som i så måte passet godt til navnet på selskapet.

Men tiden gikk, Faraday Future fikk økonomiske problemer med fåfølgende store endringer i både ledelse, investorer og veikart. Etter hvert hørte vi mindre og mindre fra selskapet.

Kraftig forsinket, men nå skjer det noe

Målet om å ha bilen på veiene før 2018, er nå overskredet med mer enn fem år. Det kom derfor som en stor overraskelse at selskapet i fjor avduket en ny pre-produksjonsversjon av FF91.

Ikke nok med det: Faraday Future hevdet at det kun gjenstod detaljer før bilen kunne gå i produksjon, og lovet produksjonsstart i tredje kvartal 2022.

Slik gikk det ikke, takket være flere nye humper i veien, men nå har den nye ledelsen i selskapet nettopp kunngjort at bilen skal i produksjon, og det skal skje i mars.

De første bilene skal etter planen leveres ut allerede mot slutten av april, skriver Insideevs.com.

Og ja: Bilen skal fortsatt være utstyrt med tre elektriske motorer og en samlet ytelse på 1050 hestekrefter, og 0-100 kilometer i timen skal være unnagjort på svimlende 2,39 sekunder.

Faraday Future lover videre en bil som «er designet for å levere neste generasjons mobilitet innen luksus, ytelse og teknologi».

Ut fra bildene fra interiøret, kan det i hvert fall se ut til at luksus-følelsen er bra ivaretatt. Se også videoen øverst!

Fortsetter etter bildekarusellen

Elbil24 følger med på utviklingen, og vil komme med flere saker om Faraday Future FF 91 så snart vi vet mer.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.