Easee:

Nå har norsk lader fått salgsforbud i seks land

Sverige var først ute med å forby salg av elbilladeren til Easee. Nå følger flere etter.

Flere land mener Easee ikke oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav. Manglende jordfeilbrytere trekkes frem blant problemene. Foto: Pål Joakim Pollen.
Flere land mener Easee ikke oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav. Manglende jordfeilbrytere trekkes frem blant problemene. Foto: Pål Joakim Pollen. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Den norske ladeboks-produsenten Easee jobber med ryggen mot veggen om dagen. 14. mars permitterte selskapet 138 ansatte etter at det svenske Elsäkerhetsverket innførte salgsforbud for deres produkter i Sverige.

Produktene det er snakk om er to ladebokser; Easee Home og Easee Charge.

Den svenske tilsynsmyndigheten mente produktet til det Sandnes-baserte selskapet ikke oppfylte grunnleggende sikkerhetskrav. Manglende jordfeilbrytere er blant problemene.

Fem land gjør som Sverige

Nå har flere land besluttet å innføre salgsforbud for Easee-produktene, skriver Teknisk Ukeblad.

De fem landene det er snakk om er Danmark, Island, Belgia, Nederland og Østerrike.

Markedssjef Martin Langeland i Easee sier til Teknisk Ukeblad at de har konstruktive dialoger med tilsynsmyndigheter i Europa.

Lovlig i Norge

Her i Norge varslet Nkom i juni et mulig salgsforbud for Easees ladebokser for elbiler i Norge. Senere gikk Nkom, som står for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, at de vil avvente dom i den svenske forvaltningsdomstolen før de eventuelt lander på et salgsforbud i Norge.

Hvis forvaltningsdomstolen i Sverige stadfester vedtaket, vill Easee kunne være pliktig til å følge opp vedtaket i hele EØS. I verste fall kan det bety et salgsforbud i hele Europa og Easee, dersom Easse ikke lykkes med rettsprosessen som starter til høsten.

Og nå har altså fem land gjort som Sverige og innført salgsforbud. Ladeboksene som har fått salgsforbud i Sverige, er fremdeles tilgjengelige i norske butikker. Den anses som lovlige og trygge å bruke.

Nye produkter på vei

Til tross for kraftig nedbemanning og mulig salgsforbud, har Eaase på langt nær gitt opp å fikse problemet og rette opp inntrykket.

Nå håper de å få på plass nye produkter. De nye produktene er ikke erstattere av Easee Home og Charge, men kommer i tillegg.

De nye ladeboksene kan være på plass i august, ifølge Teknisk Ukeblad.

- Vi håpet egentlig å lansere før sommeren, men vi har ikke lyst til å lansere noe før det er hundre prosent i orden i forhold til gjeldende dokumentasjon. Så vi venter ennå på noen testrapporter. Mest sannsynlig vil de være klare til lansering i august-september, sier markedssjef Martin Langeland i Easee til avisen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.