Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg

Nå har Tesla endelig fått klarsignal

Tesla har fått godkjennelse for å starte produksjonen av elbiler ved fabrikken i Brandenburg utenfor Berlin.

Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg er bygget for å kunne produsere inntil 500.000 biler i året. Fabrikken blir sett på som et viktig ledd i Teslas fremtidige satsing. Foto: Patrick Pleul/ dpa via AP.
Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg er bygget for å kunne produsere inntil 500.000 biler i året. Fabrikken blir sett på som et viktig ledd i Teslas fremtidige satsing. Foto: Patrick Pleul/ dpa via AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Tesla har endelig fått tillatelser - med noen betingelser - som gjør at de snart kan starte bilproduksjon ved gigantfabrikken i Brandenburg, utenfor Berlin.

Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg er Teslas første produksjonsanlegg i Europa og deres hittil mest avanserte, bærekraftige og effektive anlegg.

Tesla har møtt på en rekke utfordringer i forbindelse med ferdigstillingen av fabrikken, men etter måneder med forsinkelser kunne Elon Musk og Co. slippe jubelen løs fredag. Da ble ferdigattesten kunngjort på en pressekonferanse i Potsdam.

Det gjenstår likevel ytterligere operasjonelle tillatelser som må på plass, men disse ses mer på som formaliteter, og vil være på plass i løpet av noen få uker. Prosessen anses derfor nå som landet.

  • Har du sett denne?
Thomas Hauerberg hos Naf forklarer hvorfor det kan være smart å ta en garantiutløpstest før garantitiden på bilen utløper - også for elbiler. Vis mer

Halv million biler i året

Tesla har satt seg som mål å produsere opptil 500.000 biler i året ved fabrikken. I forbindelse med testproduksjon har Tesla de siste ukene produsert om lag 2000 biler, skriver det tyske nettstedet RBB24.

Dette stemmer godt overens med tidligere rapporter om at Tesla fikk spesialgodkjennelse av miljømyndighetene i Brandburg til å bygge 2000 Model Y-testbiler ved fabrikken.

Det vil trolig ta litt tid før Tesla kommer opp i en produksjonstakt som gir en halv million biler i året, men ambisjonene er klare. På sikt planlegger Tesla også å bygge en batterifabrikk på anlegget, en fabrikk som kan produsere batterier med en samlet kapasitet på 50 GWh årlig, når alt går for fullt.

Inntil den er ferdigstilt, får Tesla batterier levert til Brandenburg.

Store forsinkelser

I dag er det om lag 3000 ansatte ved fabrikken. På sikt er målet å firedoble lønningslisten til 12.000 ansatte. Nettopp det er trolig mye av grunnen til at fabrikken nå har fått nødvendige godkjennelser på plass.

Den politiske ledelsen i delstaten Brandenburg har opplevd press fra omgivelsene i prosessen med å godkjenne Teslas fabrikk. Spesielt miljøorganisasjoner har vist sin misnøye med Tesla-planene og hevdet at fabrikkens vannbruk bil bli en stor belastning for grunnvannet i delstaten.

Statsminister Dietmar Woidke, miljøminister Axel Vogel og finansminister Jörg Steinbach i Brendenburg har alle stilt seg positive til fabrikken og argumentert for de mange nye arbeidsplassene den vil skape.

Dermed ser det ut til å ende godt for Tesla - som tross alt har opplevd enorme forsinkelser i prosessen med å få fabrikken godkjent. For et år siden skrev Elbil24 om store forsinkelser og at produksjonsstart av Model Y var utsatt til midten av 2021. Først nå - over et halvår senere - kan Tesla endelig komme i gang.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.