Promillekjøring

Nå kan du bli alkotestet i tollen

Fra 1. juli får Tolletaten mulighet til å ta alkotest av bilførere. Og de får lov til å ta i bruk makt.

Tidligere har kun politiet hatt tillatelse til å gjennomføre promillekontroll, men fra 1.juli kan Tolletaten alkoteste bilførere. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Tidligere har kun politiet hatt tillatelse til å gjennomføre promillekontroll, men fra 1.juli kan Tolletaten alkoteste bilførere. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Vi vet at kjøring i rus er en betydelig faktor i alvorlige trafikkulykker, og det er i dag urovekkende mange bilister som kjører i rus på norske veier.

Slik innleder samferdselsminister Jon-Ivar Nygård en pressemelding fra Samferdselsdepartementet. Deretter fortsetter han med å annonsere denne nyheten:

- Regjeringen ønsker derfor å styrke kontrollen med ruskjøring. Fra 1. juli vil også Tolletaten få mulighet til å ta en alkotest av bilførere som blir stoppet i tollkontroll, sier Nygård.

- Tolletaten gjør en viktig jobb

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum gleder seg over tilliten Tolletaten nå får. Han peker på at alle som hver dag tar på seg tolluniformen, bidrar til å holde Norge tryggere.

- De gjør en viktig jobb i kampen mot innførsel av narkotika, og andre ulovlige varer. De har stor kompetanse og sterk tilstedeværelse på den norske grensen. Med dette vil tollerne også kunne bidra i kampen om å holde veiene våre trygge, sier Slagsvold Vedum.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Kan teste og holde bilister tilbake med makt

Endringen i vegtrafikkloven som gir Tolletaten adgang til å utføre foreløpig testing iverksettes fra 1. juli 2023.

Testen kan tas når motorvognen er stanset i forbindelse med en vareførselskontroll.

Tolletaten vil også ha adgang til å holde føreren tilbake med makt dersom vedkommende forsøker å unndra seg kontroll eller inntil føreren er overlevert politiet.

Det har til nå kun vært politiet som har hatt myndighet til å gjennomføre kontroll av ruspåvirket kjøring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.