Fornyelse av førerrett

Nå kan du ha fått automatisk forlengelse

Forlengelsen gjelder i seks eller syv måneder.

Statens vegvesen har innført automatisk forlengelse av førerretten på grunn av det de omtaler som en ekstrem periode etter utbruddet av coronaviruset. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Statens vegvesen har innført automatisk forlengelse av førerretten på grunn av det de omtaler som en ekstrem periode etter utbruddet av coronaviruset. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Alle med førerkort som har utløpt eller vil utløpe i perioden januar 2020 til og med inneværende måned, har nå fått forlenget gyldighet.

Det opplyser Statens vegvesen på sine hjemmesider.

Da pandemien inntraff i mars, gikk det hardt utover vegvesenet og deres tjenester. Samtlige trafikkstasjoner ble etter hvert stengt, og når de gradvis åpnet igjen, oppstod det lange køer på timebestillinger.

- Helt ekstrem periode

For å fornye førerretten må man sende en gyldig helseattest i posten til Statens vegvesen. Under coronautbruddet kunne man imidlertid ikke oppfordre til legebesøk.

- Tvert imot. Den første perioden var helt ekstrem. Vi kunne ikke be folk om å oppsøke lege. Dermed ble det også utfordrende å sende gyldig legeattest, sier Synnøve Vebostad i vegvesenet til Elbil24.

Derfor er det nå besluttet bilister med førerkort som utløper eller har utløpt i perioden januar 2020 til og med august 2020, får seks-syv måneder automatisk forlengelse.

  • Se full oversikt i bunnen av artikkelen!

Dette for å unngå at lang ventetid skal gå utover folks førerrett. I mange av EU-landene er det fremdeles vanskelig å legge til rette for førerkortfornyelse.

- Vi vil ikke at borgerne skal stå uten førerrett og muligheten til å fornye den. Den automatiske forlengelsen er en del av EUs nye reglement, som trådte i kraft 1. august, sier Vebostad.

- Så raskt som mulig

Hun legger til at forlengelsen også gjelder yrkessjåfører. For sjåfører over 80 år, er det ikke seks-syv måneders forlengelse som gjelder, men tre.

- I tillegg er perioden litt kortere, ettersom de automatiske forlengelsene kun gjaldt til og juni. Men vår statistikk viser at de fleste i denne aldersgruppen har vært flinke og allerede fornyet førerkortene sine manuelt, sier Vebostad.

Hun oppfordrer øvrige bilister til å se til de eldre og raskest mulig fornye førerkortet sitt, selv om man har fått en automatisk forlengelse.

- Vi anbefaler alle som trenger nytt førerkort de nærmeste månedene om å ordne dette så raskt som mulig. Vi vet ikke om det kommer en ny nedstengning. En oppblomstring av coronaviruset kan gi mer kø på legekontorene for å få helseattest og lavere kapasitet hos Statens vegvesen, avslutter Vebostad.

Opprinnelig utløpsmåned: Januar 2020
Ny utløpsmåned: Juli 2020

Opprinnelig utløpsmåned: Februar 2020
Ny utløpsmåned: September 2020

Opprinnelig utløpsmåned: Mars 2020
Ny utløpsmåned: Oktober 2020

Opprinnelig utløpsmåned: April 2020
Ny utløpsmåned: November 2020

Opprinnelig utløpsmåned: Mai 2020
Ny utløpsmåned: Desember 2020

Opprinnelig utløpsmåned: Juni 2020
Ny utløpsmåned: Januar 2021

Opprinnelig utløpsmåned: Juli 2020
Ny utløpsmåned: Februar 2021

Opprinnelig utløpsmåned: August 2020
Ny utløpsmåned: Mars 2021

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.