Fornyelse av førerrett

Nå kan du ha fått automatisk forlengelse

Forlengelsen gjelder i seks eller syv måneder.

Statens vegvesen har innført automatisk forlengelse av førerretten på grunn av det de omtaler som en ekstrem periode etter utbruddet av coronaviruset. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Statens vegvesen har innført automatisk forlengelse av førerretten på grunn av det de omtaler som en ekstrem periode etter utbruddet av coronaviruset. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Alle med førerkort som har utløpt eller vil utløpe i perioden januar 2020 til og med inneværende måned, har nå fått forlenget gyldighet.

Det opplyser Statens vegvesen på sine hjemmesider.

Da pandemien inntraff i mars, gikk det hardt utover vegvesenet og deres tjenester. Samtlige trafikkstasjoner ble etter hvert stengt, og når de gradvis åpnet igjen, oppstod det lange køer på timebestillinger.

- Helt ekstrem periode

For å fornye førerretten må man sende en gyldig helseattest i posten til Statens vegvesen. Under coronautbruddet kunne man imidlertid ikke oppfordre til legebesøk.

- Tvert imot. Den første perioden var helt ekstrem. Vi kunne ikke be folk om å oppsøke lege. Dermed ble det også utfordrende å sende gyldig legeattest, sier Synnøve Vebostad i vegvesenet til Elbil24.

Derfor er det nå besluttet bilister med førerkort som utløper eller har utløpt i perioden januar 2020 til og med august 2020, får seks-syv måneder automatisk forlengelse.

  • Se full oversikt i bunnen av artikkelen!

Dette for å unngå at lang ventetid skal gå utover folks førerrett. I mange av EU-landene er det fremdeles vanskelig å legge til rette for førerkortfornyelse.

- Vi vil ikke at borgerne skal stå uten førerrett og muligheten til å fornye den. Den automatiske forlengelsen er en del av EUs nye reglement, som trådte i kraft 1. august, sier Vebostad.

- Så raskt som mulig

Hun legger til at forlengelsen også gjelder yrkessjåfører. For sjåfører over 80 år, er det ikke seks-syv måneders forlengelse som gjelder, men tre.

- I tillegg er perioden litt kortere, ettersom de automatiske forlengelsene kun gjaldt til og juni. Men vår statistikk viser at de fleste i denne aldersgruppen har vært flinke og allerede fornyet førerkortene sine manuelt, sier Vebostad.

Hun oppfordrer øvrige bilister til å se til de eldre og raskest mulig fornye førerkortet sitt, selv om man har fått en automatisk forlengelse.

- Vi anbefaler alle som trenger nytt førerkort de nærmeste månedene om å ordne dette så raskt som mulig. Vi vet ikke om det kommer en ny nedstengning. En oppblomstring av coronaviruset kan gi mer kø på legekontorene for å få helseattest og lavere kapasitet hos Statens vegvesen, avslutter Vebostad.

Opprinnelig utløpsmåned: Januar 2020
Ny utløpsmåned: Juli 2020

Opprinnelig utløpsmåned: Februar 2020
Ny utløpsmåned: September 2020

Opprinnelig utløpsmåned: Mars 2020
Ny utløpsmåned: Oktober 2020

Opprinnelig utløpsmåned: April 2020
Ny utløpsmåned: November 2020

Opprinnelig utløpsmåned: Mai 2020
Ny utløpsmåned: Desember 2020

Opprinnelig utløpsmåned: Juni 2020
Ny utløpsmåned: Januar 2021

Opprinnelig utløpsmåned: Juli 2020
Ny utløpsmåned: Februar 2021

Opprinnelig utløpsmåned: August 2020
Ny utløpsmåned: Mars 2021

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer