Takboks elbil

Nå kan du kjøpe bakfrem-boksen

Husker du teslaeieren som snudde takboksen? Nå er den satt i produskjon.

Bakfrem: Når skiboksen har dråpeform lager den mindre luftmotstand. Foto: Produsenten
Bakfrem: Når skiboksen har dråpeform lager den mindre luftmotstand. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Svenske Peter Fritzson gjorde en interessant oppdagelse for en tid siden. Han monterte en ordinær takboks feil vei, og målte en reduksjon i forbruket på 16,4 prosent.

Like etter advarte Statens vegvesen om at dette er svært risikabelt, siden boksen er konstruert for å stå andre veien.

Hev seg rundt

Inspirert av Peter Fritzson kastet takboksprodusenten Calix seg rundt og startet utviklingen av en takboks som bygger på det samme prinsippet.

–Fra vi ble tipset om saken til vi sto med et ferdig produkt har det tatt fire måneder, forteller Håvard Solgaard. Han er salgssjef i KGK. De er distributør av Calix i Norge, og har vært pådriver i prosjektet.

Forsterkninger: På denne boksen blir det mye volum i overhenget over frontruten. Da måtte det ekstra forsterkninger til for å unngå vibrasjoner. Foto: Produsenten.
Forsterkninger: På denne boksen blir det mye volum i overhenget over frontruten. Da måtte det ekstra forsterkninger til for å unngå vibrasjoner. Foto: Produsenten. Vis mer

Ekstra forsterkninger

Utfordringen med en boks som står bakfrem er at mesteparten av volumet kommer langt frem.

–Det ga vibrasjoner i de første prototypene vi testet, slik at vi måtte legge inn ekstra forsterkninger i dette området, forklarer Solgard.

Motargumentene for å snu en hvilken som helst bok for å oppnå det samme, er også at disse ikke har nødvendig forsterkning i det som da blir fronten av boksen, som kan komme til sin rett ved kollisjoner og annet.

Bedre rekkevidde

Fritzson målte en forbedring av rekkevidden på 16% i sine målinger, mens Calix lover 7% på sin boks.

–Vi fikk store svingninger i målingene når vi testet boksen, forklarer Solgard. Det er mange faktorer som kan påvirke resultatet, men for å være på den sikre siden bruker vi det laveste tallet i markedsføringen.

SMARTERE: Produsenten lover en forbedring av rekkevidde på 7%. Foto: Produsenten
SMARTERE: Produsenten lover en forbedring av rekkevidde på 7%. Foto: Produsenten Vis mer

Fornøyd

Mannen som startet det hele er fornøyd med resultatet når han ser bilder av den nye boksen.

–Den er større enn den jeg testet, men ser bra ut, sier Fritzson

Aeroloader

Takboksen har fått navnet Aeroloader og kan ha plass til 10 par ski, men her er det tillatt vekt på taklasten for bilen som er begrensningen.

–Vekten kan bli høy om du fyller opp boksen med ti par alpinski. Her må man sjekke hvor mye taklast bilen er registrert for, råder Solgard til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.