Nå kommer de elektriske bobilene

Endelig tar noen grep, og rekkevidden blir god nok.

TRE STØRRELSER: Mercedes-Benz lanserer én plattform, men i tre forskjellige størrelser. Illustrasjon: MB
TRE STØRRELSER: Mercedes-Benz lanserer én plattform, men i tre forskjellige størrelser. Illustrasjon: MB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mercedes-Benz har nå lagt en ny strategi for å lage elektriske varebiler i flere forskjellige størrelser. Dette gjør de ved først og fremst å utvikle en helt ny plattform som er skalerbar i størrelse.

Dette er blant annet godt for deg som har ønsket deg en fullelektrisk bobil, for nå blir den en realitet.

Vel vitende om at det allerede finnes alternativer der ute med nullutslipp, så må vi likevel si at det er foreløpig få – om noen – interessante alternativer for den vanlige bobilturisten. For jo da, Peugeot, Citroën og Toyota har elektriske varebiler som det finnes innredninger å få kjøpt til, men dette er mindre biler. Mercedes-Benz har også vist frem sin hydrogen-utgave, som koster flesk. Det vil sikkert bilene som bygges på den nye VAN.EA plattformen (Van Electric Architecture) fra Mercedes gjøre, vel vitende om hvor stor batterikapasitet man må ha på en bil som veier opp mot 3,5 tonn når den er ferieklar.

Nå kommer de elektriske bobilene

Klar fra 2026

Selve plattformen skal være klar for produksjon i 2026, og kommer i utgangspunktet i tre forskjellige størrelser. Mercedes nevner bobiler spesifikt når de nå annonserer satsingen. Så er det engang sånn at det er jo ikke Mercedes som bygger selve boenheten, men bilene blir sendt videre til utbyggere av påbygget. Noen modeller bygges også i en ferdig varebilutgave, slik vi kjenner det fra Mercedes-Benz Sprinter i dag.

Så får vi håpe Mercedes endrer bilene såpass mye at de også får litt mer bredde innvendig. I dag er Sprinter-skapene så smale at man må bredde karosseriet helt bakerst, der man normalt har seng. Hvis ønsket er å ligge på tvers for bedre å utnytte lengden på bilen, så blir den ellers alt for smal. Dette, i tillegg til prisen, er en av grunnene til at mange derfor velger bil på Fiat-chassiset i stedet.

Fire fokusområder

Mercedes er naturligvis klar over at det er noen viktige kriterier som må tilfredsstilles, og de forteller selv at de har fire fokusområder. Det er rekkevidde, batteristørrelse, vekt og pris. Når balansen mellom disse fire områdene er funnet, så mener de selv å ha funnet en levelig løsning.

Bilene vil derfor bli å få med flere alternative batteristørrelser. De vil også komme som enten forhjulsdreven, eller firehjulsdreven. Ren bakhjulsdrift er foreløpig ikke skissert som et alternativ.

Fremtiden: Slik tenker Mercedes-Benz at årene som kommer vil bli. Illustrasjon: MB
Fremtiden: Slik tenker Mercedes-Benz at årene som kommer vil bli. Illustrasjon: MB Vis mer

Mercedes forteller at de også har tenkt å lage ytterligere to varianter av plattformen, VAN.EA-P og VAN.EA-C. P-utgaven har de samme modulvariantene som de øvrige, men har i tillegg et helt nytt og mer personbilpreget operativsystem på programvarenivået. Denne skal brukes i det de kaller luksus-utgavene, som VIP-transport og annet, der kundene er villig til å betale mer. C-utgaven er faktisk den utgaven som bobilene er tenkt bygget på, der påbygg er løsningen.

Lite informasjon

Mercedes går ikke ut med noen spesifikasjoner på noen av utgavene, men forteller at enkelte utgaver skal være klare for helt opp til nivå fire (av fem) når det gjelder selvkjøring.

De forteller også at de sikter mot rekkevidder over 50 mil, etter alt å dømme på utgavene med de største batteriene.

Jo lenger akselavstand, jo større batteri har de plass til, og når rekkevidden for en bobil passerer 50 mil, så er det ingen grunn til å vegre seg. Da vil vi også få se bobiler med mulighet til å bruke høyspenningsbatteriet som strømkilde også for bodelen. Ordet Camp-mode, introdusert av Tesla, vil dermed få en helt ny betydning.

Da kan man tappe 230 volt rett ut av bilen til det som måtte være av strømforbrukere, både i og utenfor bilen.

Men fortsatt kan man til en viss grad også lade ved hjelp av solcelle-paneler, slik det kan gjøres på bobiler i dag. Forskjellen er at man i fremtiden har et mer enn stort nok batteri å lade, så det er ingen grunn til å begrense antall paneler, annet enn plassen.

Mercedes er klare på at det store volumet antagelig ikke kommer så tidlig som i 2026. De regner med at rundt 20 prosent av omsetningen da vil være fullelektrisk, mens de i 2030 vil nå rundt 50 prosent andel på den fullelektriske plattformen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.