23 milliarder i bompenger

Nå kommer den store bompenge-smellen

Neste år stills 23 milliarder kroner i bompenger til disposisjon for nye veier og kollektivtransport. Det er flere milliarder mer enn i år. Mange nye bommer kommer.

NY BOM-REKORD: Neste år vil Staten stille 22,9 milliarder bompenge-kroner til disposisjon for bygging av veier og annen infrastruktur.. Til sammenlikning betalte vi tre milliarder i bommene i 2005. Foto: Rune Korsvoll
NY BOM-REKORD: Neste år vil Staten stille 22,9 milliarder bompenge-kroner til disposisjon for bygging av veier og annen infrastruktur.. Til sammenlikning betalte vi tre milliarder i bommene i 2005. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

I forslaget til statsbudsjett for 2024, legger regjeringen opp til en ramme for bompenger på rekordhøye 22,9 milliarder kroner. I år ligger det an til at de samlede inntektene fra bompenger blir 15,2 milliarder - også det ny rekord. Hvor mye bilistene virkelig kommer til å betale i bommene neste år, blir ikke klart før sent i 2025. Bare som en sammenlikning: I 2005 betalte bilistene tre milliarder kroner i bommene.

Neste år planlegges det med 14,8 milliarder bom-kroner i riksveiprosjekter og 8,1 milliarder som finansiering til fylkesveier.

Bompenge-smell

Det betyr med andre ord en økning på nesten åtte milliarder kroner og en skikkelig bompenge-smell for bilistene – også de som kjører elbil.

Det er en stund siden elbilene kjørte gratis i bommene. Regelen har de siste par årene vært at elbilene maksimalt skal betale 50 prosent av det en bensin- eller dieselbil gjør. Stortinget har nå bestemt at denne grensen skal økes til 70 prosent.

MANGE NYE BOMPROSJEKTER: Stortinget har allerede vedtatt en lang rekke nye bomprosjekter som settes i drift de neste årene og som vil gjøre det enda dyrere for bilistene. Foto: Run Korsvoll
MANGE NYE BOMPROSJEKTER: Stortinget har allerede vedtatt en lang rekke nye bomprosjekter som settes i drift de neste årene og som vil gjøre det enda dyrere for bilistene. Foto: Run Korsvoll Vis mer

Mange nye bommer

Men det er ikke bare snakk om økte satser i eksisterende bommer. Stortinget har allerede vedtatt en rekke nye bomfinansierte veiprosjekter som skal settes i gang de neste årene. Bypakke Tromsø, med sine 15 bommer, har allerede startet innkrevingen i år. På E6 mellom Moelv og Øyer skal det settes opp fire nye bommer. På E10/riksvei 85 mellom Tjeldsund og Langvassbukt er det planlagt for åtte bommer. Dette er bare noen eksempler på de mange nye bomprosjektene som skal i gang.

NAF: Bommer kraftig

«Dette betyr fullt frislipp for bompenger neste år. Flere kan måtte betale mer i bommene. Vi vet at det nå er mange som sliter med økningene og vi er sterkt kritiske til at en så stor del av investeringene i vei og bypakker lempes over på bilistene. Her har regjeringen bommet kraftig», kommenterer NAF i en pressemelding. I forbindelse med framleggelsen av forslaget til statsbudsjett for 2024, tok NAF-sjef Stig Skjøstad dette opp med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

BOMMER HELT: Regjeringen bommer kraftig når de foreslår en økning på åtte milliarder kroner i bompenger neste år, mener NAF-sjef Stig Skjøstad. Han tok dette opp med samferdselsminister Jon- Ivar Nygård etter framleggelsen av budsjettforslaget for 2024. Foto: NAF
BOMMER HELT: Regjeringen bommer kraftig når de foreslår en økning på åtte milliarder kroner i bompenger neste år, mener NAF-sjef Stig Skjøstad. Han tok dette opp med samferdselsminister Jon- Ivar Nygård etter framleggelsen av budsjettforslaget for 2024. Foto: NAF Vis mer

TØI: Rammes hardt

NAFs bekymring underbygges blant annet av en rapport som er laget av Transportøkonomisk institutt. Der kommer det fram at i nesten halvparten av landets husstander er bompenger allerede nå en stor utgift. Ikke minst rammes alle som må bruke bil fram og tilbake til jobb hardt, ifølge rapporten.

NAF mener at bompenger er en dyr måte å finansiere vei- og kollektivtransport på og at dette må avskaffes. Fra 2011 til 2020 gikk 21 milliarder kroner av innbetalte bompenger til administrasjon, ifølge NAF.

Blander tallene

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård mener NAF blander tallene i denne saken:

- Det er riktig at det i budsjettet stilles 22,9 milliarder bompenge-kroner til disposisjon for bygging av veier og utvikling av kollektivtransport i 2024. Dette er midler til utbygging og ikke penger som bilistene må betale nå. Innkrevingen starter først etter at veien er åpnet. Hvor mye bilistene egentlig kommer til å betale inn i bompenger i løpet av neste år, er imidlertid svært usikker. Prognosene per i dag, viser at det kan dreie seg om rundt 16 milliarder kroner. En mer riktig prognose for bompengeinntektene for 2024 vil først komme i forslaget til statsbudsjett for 2024, ifølge samferdselsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.