WLTP-tall for vinter:

Nå kommer offisielle tall for rekkevidde om vinteren

EU jobber med bilprodusentene om å lage en standardisert vintertest for å oppgi troverdig rekkevidde.

KALDT: WLTP-testene revideres, og vil etter alt å dømme få en egen vintertest, gjort i minus 7 grader Celsius. Foto: TM
KALDT: WLTP-testene revideres, og vil etter alt å dømme få en egen vintertest, gjort i minus 7 grader Celsius. Foto: TM Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Bilimportørenes Landforbund melder nå om at det kan komme på plass en ny målemetode for å oppgi forbruk og rekkevidde på. Denne skal antageligvis også inneholde egne måledata for vinterlige forhold, en «WLTP Low Temperature Test», der testene gjøres ved 7 kuldegrader. Dette er godt nytt, spesielt for oss i nordligere strøk, der vinteren er strengere enn lenger sør.

- Temaet har vært på dagsorden mange ganger. At det nå er innledet diskusjoner i EU om en «WLTP Low Temperature Test», nærmere bestemt ved -7 grader er en stor seier. BIL (Bilimportørenes Landsforbund) er svært tilfreds med dette, og håper det blir en realitet, sier Tore Lillemork, teknisk direktør i BIL.

Med dette på plass vil vi forbrukere få en langt mer realistisk oppgitt rekkevidde for vintertid å forholde oss til.

Historien

Som kjent har oppgitt forbruk og CO2-utslipp i flere tiår vært et tema i en bils spesifikasjoner, først og fremst for å ha et grunnlag for å beregne utslipp fra biltrafikken. I Norge har disse spesifikasjonene vært med på å danne grunnlag for avgiftsberegning av bilene, men også for å gi oss forbrukere en verdifull forbrukeropplysning om forventet forbruk, og utslipp, for dem som har vært opptatt av dette.

I den senere tid, etter elbilenes inntog, har spesifikasjonene endret seg mer til å handle om rekkevidde og forbruk. Dette fordi det gir viktig opplysning om hva forbrukeren kan vente seg av nettopp rekkevidde - en viktig forbrukeropplysning om elbilene. At rekkevidden reduseres med vinterkulda er noe enhver elbilist har fått kjenne på, men det finnes per i dag ingen offisiell skala eller målenorm. Det eneste man da kan lene seg til i forkant av et kjøp, er Elbil24, eller andre mediers tester.

Det er nettopp derfor vi hos Elbil24 også gjør våre 100 – 0% rekkeviddetester på enhver ny elbil som kommer på markedet. Fra helt full, til helt tom – sommer, som vinter.

Men ingen ting er bedre enn at det også kommer offisielle tall for vinterbruk på bordet, gjort under identiske tester, vel og merke i et laboriatorium, men like fullt identisk for alle biler.

KALDT: - 7 grader Celsius er en relevant og god gylden middeltemperatur for vintertester. Foto: TM
KALDT: - 7 grader Celsius er en relevant og god gylden middeltemperatur for vintertester. Foto: TM Vis mer

Dagens situasjon

De oppgitte spesifikasjonene vi i dag lener oss til, oppgis etter den standardiserte kjøresyklusen som er definert i WLTP-testen. Slike tester reguleres og defineres gjennom UNECE, den europeiske økonomiske kommisjonen. samarbeid mellom bilbransjen europeiske paraplyorganisasjon, ACEA. Disse testene fornyes fra tid til annen.

Dagens WLTP-tester erstattet i 2017 NEDC-testene. Disse NEDC-testene fikk sin siste revidering i 1997, og tok på ingen måte hensyn til den elektrifiserte bilparken, som faktisk startet for fullt i 1997 med Toyotas hybridbiler. Og den tok i enda mindre grad hensyn til fullverdige elbiler.

Nå skal altså WLTP-testene etter alt å dømme revideres i sin helhet, og Lillemork anser det som høyst sannsynlig at vintertestene blir en realitet. Dagens WLTP tester gjøres nemlig i 23 varmegrader, så en test i 7 kuldegrader vil altså medføre en differanse på hele 30 grader Celsius, og vil således være en svært representativ opplysning. 7 kuldegrader er også såpass frisk sprang ned på den blå delen av skalaen, at det faktisk har en funksjon her oppe i nord.

Fortsetter under videoen

De som driver med bilglass bruker ikke isskrape. Her får du vite hvorfor. Vis mer

Hvorfor?

Hovedgrunnen til at vi trenger slike tester er fordi batteriene i elbiler endrer karakter med temperaturene. Jo kaldere de blir, jo høyere indre motstand (resistanse, på fagspråket9 blir det i dem. Når den indre motstanden øker, synker spenningen (oppgitt i volt). Når spenningen synker, senkes også kapasiteten (antall kWh), og vi oppnår kortere rekkevidde. Samtidig har vi om vinteren høyere strømforbruk til både setevarme, rattvarme, og øvrig varmeapparat som trekker rekkevidden ytterligere ned.

Det vil derfor være viktig at testene også gjøres ved en gitt temperatur i kupéen, med et fast mønster for om setevarmere og annen elektronikk skal være på eller av, og andre faktorer som må være identiske. Men dette har både BIL, paraplyorganisasjonen ACEA og testinstitusjonene god kontroll på.

Derfor ønsker Elbil24 en slik «WLTP Low Tempereature Test» hjertelig velkommen, mest fordi det gir forbrukerne et enklere innblikk i hva man kan forvente om vinteren av den bilen man kanskje kjøper på en varm sommerdag i juni. Også NAF har etterlyst bedre opplysninger om forbruk ved vinterbruk, men er ikke delaktig i skisseringen av de nye WLTP-testene på noen annen måte enn å rope høyt, slik Elbil24 også gjør.

- Personlig mener jeg det er en høy grad av sannsynlighet for at dette blir noe av, men tidligst for typegodkjenninger som gjøres i 2023, da for biler som triller inn på markedet som 2024-modeller, avslutter Tore Lillemork fra Bilimportørenes Landsforbund.

Det vil i så tilfelle være en jubeldag for oss elbilister.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.