Dronetaxi

Nå kommer passasjerdronen til Norge

Luftfartstilsynet skal allerede ha gitt tillatelse.

16-motors: EHang 216 har plass til to passasjerer som løftes av tilsammen åtte motorer. Foto: EHang
16-motors: EHang 216 har plass til to passasjerer som løftes av tilsammen åtte motorer. Foto: EHang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Det begynner å bli en god stund siden Fritjof Arngren i sin storhetstid skulle lansere flyvende biler i Norge. Han fikk det ikke helt til, men praten om slike farkoster har man aldri klart å ta livet av. Nå kan de være nærmere enn noen gang.

Luftfartstilsynet skal nemlig ha gitt kinesiske EHang den første tillatelsen i Europa for langtidstesting av en toseters ting vi må kalle en slags drone – EHang 216.

Dette er også i tråd med at Samferdelsdepartementet har gitt Avinor og Luftfartstilsynet i oppdrag å utvikle forslag til et program for innfasing av elektrifiserte fly i Norge, selv om dette handler om et mer rutebasert program.

Veldig spennende

I en slags promoteringsvideo forteller EHang at dronen skal kunne transportere både gods og passasjerer, og de bruker offshore som eksempel på et glimrende bruksområde. Hvorvidt avtalen om testing kun kan foregå over vann kjenner vi foreløpig ikke til. EHang skal tidligere også ha fått en tilsvarende avtale i USA.

I videoen viser EHang også bilder fra deres besøk hos Luftfartstilsynet, med seksjonssjef for ubemannet luftfart, Bente Heggedal, i spissen.

Også i Tyskland utarbeides det løsninger for å fly slike droner, i samarbeid med europeiske luftfartsmyndigheter. Et felles regelverk må på plass.

– Dette er jo kjempespennende. Det er veldig realistisk at en sånn type maskin kan komme i drift på et eller annet tidspunkt. Hvis de får det til i Tyskland, kommer de til å få det til i Norge også, uttalte Bente Heggedal Løvold til NRK i februar.

En måned senere har hun altså gitt tillatelse for testing også i Norge. Hun forteller også at en nordmann ønsker å å starte opp med passasjertrafikk, nettopp med droner som dette.

Når løsningene først er på plass, står det neppe på markedet, og vi gleder oss til den første prøveturen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.