Strømpriser:

NÅ: Ladegrep kan spare deg for flere tusen kroner

Store prisvariasjoner gjennom døgnet gjør det mulig for elbileiere å spare mye på strømregninga. I vårt eksempel sparer vi flere tusen kroner - bare i desember!

KAN BLI DYRT: Lader du bilen ukritisk kan det koste deg langt mer enn om du tar hensyn til timeprisene. Foto: Shutterstock / NTB
KAN BLI DYRT: Lader du bilen ukritisk kan det koste deg langt mer enn om du tar hensyn til timeprisene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mens november lenge var en ganske rimelig måned med tanke på strømprisene, steg de kraftig på tampen slik at snittprisen landet rett nord for 140 øre per kilowattime i Sør-Norge.

I desember fortsatte den trenden, og prisene har jevnt over steget etter det. Den foreløpige snittprisen etter 14 desemberdager er på hele 452 øre i Sør-Norge, og dermed er desember, i hvert fall foreløpig, den dyreste måneden hittil i år.

I Midt- og Nord-Norge er prisene også høye om dagen – med snittpriser på henholdsvis 360 og 133 øre. Ja, onsdag er det faktisk Midt-Norge som får landets høyeste strømpris.

Prisene over inkluderer eventuell moms (ingen moms i Nord-Norge).

Svinger gjennom døgnet

Det er timene der behovet for strøm er størst at prisene også er på sitt høyeste. Typisk er pristoppene på morgenkvisten og spesielt på ettermiddagen når folk kommer hjem fra jobb.

Da skal alle lage middag, sette på en klesvask, varme opp rom som har vært kjøligere på dagtid og så videre. I tillegg er fortsatt butikker, kjøpesentra og andre bedrifter fortsatt åpne.

Senere på kvelden, i det det bikker mot natt, stenges butikkene, folk legger seg og strømforbruket går ned. Da går også prisene ned.

Altså den klassiske vrien med at prisene styres av tilbud og etterspørsel.

Knalldyrt på ettermiddagen

Har du som vane å plugge elbilen i laderen når du kommer hjem på ettermiddagen, bør du tenke deg om to ganger i dag.

I ettermiddag er nemlig pristoppen i Sør-Norge på vanvittige 879 øre per kWh mellom klokka 17 og 18. Også i timene fra 16-17 og 18-19 passerer strømprisen 750 øre.

Det er høyt over prisene du finner natt til onsdag. I diagrammet under ser du prisene time for time i 24 timer fra klokka 12 på dagen i dag:

Vi har fargelagt de fem sammenhengende timene der det blir dyrest og billigst å lade elbilen i Sør-Norge det neste døgnet (noe avvik i Midt- og Nord-Norge).

Om du i denne perioden lader bilen med 30 kWh vil du lande på en kostnad på rundt 230 kroner (+ påslag og nettleie/avgifter) om du starter ladinga klokka 14, mens du vil slippe unna med 107 kroner om du heller starter ladinga ved midnatt.

Husk imidlertid, dersom du lader hjemme, at du vil få strømstøtte. Det er riktignok for tidlig i måneden til å fastslå hva denne vil ende på, men foreløpig ligger den an til å bli 328 øre i Sør-Norge. Det vil den bare bli dersom snittprisen for hele desember blir tilsvarende den vi har hatt de første 14 dagene, så det er godt mulig den blir høyere dersom prisene øker videre frem mot nyttår.

Men bruker vi de 328 ørene som utgangspunkt vil du altså få 98 kroner i strømstøtte for ladinga på 30 kWh. Da ser du at ladinga på ettermiddagen reelt sett vil koste deg rundt 130 kroner (+ nettleie), mens ladinga på nattestid faktisk bare vil koste ni kroner (+ nettleie). Å lade på ettermiddagen blir altså 14 ganger så dyrt om vi ser bort fra nettleia!

Følg med på prisen

Det er selvsagt ikke voldsomme summer du sparer på å være smart én dag, men husk at det er rundt 30 av dem hver måned – det blir det definitivt penger av.

I vårt eksempel sparer vi 121 kroner på én dag – gjør vi det hver dag i desember ender vi opp med en besparelse på 3750 kroner.

Gjør det derfor gjerne til en vane å sjekke timeprisene det neste døgnet før du plugger inn slik at du finner perioden med de laveste prisene.

De fleste strømselskap tilbyr en app som viser deg prisen time for time. Disse oppdateres som regel mellom klokka 13-14 hver dag med timeprisene for dagen etter. Prisene kommer fra strømbørsen Nord Pool, som stort sett publiserer prisene noen minutter etter klokka 12:45 hver dag.

Fjordkraft er blant mange strømselskap som viser deg prisene time for time.
Fjordkraft er blant mange strømselskap som viser deg prisene time for time. Vis mer

Om du bruker nettsidene til Nord Pool for å sjekke priser – husk å velge NOK som valuta. Prisene er da oppgitt i kroner per megawattime, så om du deler tallene der på ti, får du øre per kilowattime. Prisene hos Nord Pool inkluderer imidlertid ikke moms (25 prosent bortsett fra i Nord-Norge). Nord Pool har også en app som viser prisene, men heller ikke disse inkluderer moms.

Mange hjemmeladere har mulighet for at du i appen kan angi når ladinga skal starte, selv om du plugger i kabelen på ettermiddagen. Om du ikke vil knotte med det hver dag, anbefaler vi deg i så fall å ha som standard at den starter ved midnatt. Husk imidlertid å oppheve det dersom du må bruke bilen på kvelden og trenger litt lading først.

Smartlading

Har du riktig kombinasjon av strømselskap og hjemmelader, finnes noe som heter smartlading.

Dette er i praksis en funksjon du må aktivere først, men som da sørger for å lade bilen din i de timene der strømprisen er lavest.

Du angir bare når bilen må være ferdig ladet (typisk når du skal bruke den dagen etter), og så sørger smartlading-funksjonen for at ladinga skjer når strømmen er rimeligst, slik at det blir billigst mulig for deg.

Noen strømselskap lar deg også kjøpe en ekstra dings å koble til i sikringsskapet som da gjør at du selv kan angi en maksimal grense for samtidig strømbruk. Da vil ladeeffekten tilpasse seg øvrig strømbruk i boligen.

Det kan være nyttig etter at vi i sommer fikk en ny nettleiemodell med et kapasitetsledd som blir dyrere jo mer strøm du bruker samtidig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.