Satser på elbilistene:

Nå lar Google deg finne ladestasjoner på kartet

Fungerer ikke så bra som vi hadde håpet.

KARTNYHET: En ny kartfunksjon fra Google skal hjelpe deg å finne ladestasjoner på veien. Foto: Christina Honningsvåg
KARTNYHET: En ny kartfunksjon fra Google skal hjelpe deg å finne ladestasjoner på veien. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært misunnelig på Tesla sitt Supercharger kart, som viser deg ladestasjoner langs en angitt rute? Eller har du prøvd de utallige appene som finnes, som prøver å gjøre det samme med varierende hell?

Nå har Google kastet seg inn i markedet.

Med en ny funksjon i kartet skal du kunne søke opp ladestasjoner langs ruten du skal kjøre, gjennom den vanlige kartappen. Men fungerer det?

Søke etter ladestasjoner

Google har lagt til muligheten for å søke opp ladestasjoner i nærheten av deg, og langs din angitte rute i mobilappen.

Etter at du har angitt ruten inne på appen, kan du gjennom søkefunksjonen skrive inn lader, charging station, ev charger eller liknende, og ulike ladestasjoner vil dukke opp.

Tjenesten fungerer foreløpig kun på mobil, sier presseansvarlig i Google, Heller Skjervold, til Elbil24.

- Det stemmer, vi har rullet ut på mobil først, så følger desktop litt senere i løpet av noen uker.

På nåværende tidspunkt får vi opp Tesla og Grønn kontakt sine ladepunkter i Norge, men Google har planer om å utvide, sier Skjervold.

- Foreløpig har vi inngått globale partnerskap med Tesla og Chargepoint for å vise deres ladestasjoner. Vi er i aktiv dialog med flere ladetilbydere verden over, og målet vårt er å tilby bilister mest mulig nyttig informasjon, fra så mange leverandører som mulig.

Kan brukes med CarPlay

For elbileiere med mobiltelefoner fra Apple, finnes det enda en god nyhet, for tjenesten skal fungere med CarPlay. CarPlay er en funksjon som gjør at du kan koble en iPhone sammen med bilen, og på den måten styre innholdet i telefonen, som musikk, telefon og liknende, gjennom bilens display.

I følge Google kan også kartfunksjonen fungere på denne måten.

Når en iPhone kobles til en bil med CarPlay vil ikonet dukke opp på CarPlays forside, som et appikon. Herfra kan du skrive inn destinasjoner og ruter, og også søke på ladestasjoner.

Sånn fungerer det

Først må du passe på at du laster ned og åpner GoogleMaps appen. Dette er ikke en del av Apple sin egen kartfunksjon.

SØK: Finn søk under forstørrelsesglasset, og skriv inn "ev charger eller lignende. Foto: Christina Honningsvåg
SØK: Finn søk under forstørrelsesglasset, og skriv inn "ev charger eller lignende. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Etter at du har skrevet inn ønsket destinasjon, må du trykke Start nederst til venstre på skjermen. Kartet vil da laste inn ruten din. Ved å trykke på forstørrelsesglasset oppe til høyre i kartruten, får du opp flere kategorier. Trykk på Søk og skriv inn ladestasjon, Charging station eller noe liknende.

Nå skal det i følge Google kartet dukke opp på nytt med ladestasjoner plottet inn langs ruten.

Det som imidlertid skjer at det kun dukker opp ladestasjoner rundt der du befinner deg geografisk. Skroller du bort fra der du befinner deg så er kartet tomt.

FINN LADESTASJON: Her kan du finne spesifikke ladestasjoner, eller finne alle i nærheten ved å trykke på "søk". Foto: Christina Honningsvåg.
FINN LADESTASJON: Her kan du finne spesifikke ladestasjoner, eller finne alle i nærheten ved å trykke på "søk". Foto: Christina Honningsvåg. Vis mer

Ifølge Skjervold vil du få opp ladestasjoner verden over dersom du ikke angir ruten. Når ruten angis, vil ladestasjonene begrenses geografisk.

- Dersom du først spesifiserer en gitt kjørerute vil ikke all informasjon, herunder ladestasjoner, for hele strekningen vises. Her konsentrerer man informasjonen som ligger nærmest deg på ruta.

Når vi forsøker å kun søke etter ladestasjoner uten rute angitt, så dukker det fremdeles kun opp ladestasjoner rundt der vi er.

For å få opp flere stasjoner må vi flytte kartet og trykke på knappen Søk i dette området. Dette må gjøres igjen for hver gang du bytter kartutsnitt. Du bør også passe på at din egen geografiske posisjon er utenfor kartutsnittet, ellers er det der den fokuserer.

LADESTASJON LANGS RUTEN: På kartet vil alle registrerte ladestasjoner i din geografiske nærhet dukke opp. Foto: Christina Honningsvåg
LADESTASJON LANGS RUTEN: På kartet vil alle registrerte ladestasjoner i din geografiske nærhet dukke opp. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Ikke optimalt

Tjenesten skal kunne gi informasjon om hva slags type ladere stasjonen har, hvilken kW styrke de har, priser og anmeldelser fra andre brukere.

Den vil imidlertid ikke vise deg hvor mange av ladestasjonen som faktisk er ledige, eller om stasjonen er ute av drift.

I teorien er denne tjenesten trolig etterlengtet blant mange elbileiere, men i praksis fungerer den dårligere enn vi skulle ønske.

Vi må skyve oss rundt på kartet for å finne ladestasjoner, og disse forsvinner igjen hvis vi endrer kartutsnitt.

Dersom du bare trenger å vite ladestasjoner rundt din geografiske posisjon, eller trenger et overblikk på hvor det finnes ladere, så fungerer den helt greit. Men dersom du skal planlegge ruten din fra A til B, bør du kanskje velge en annen app.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.