Elsparkesykkel:

Nå risikerer du at denne må parkeres for godt

Fra søndag må elsparkesykler forsikres, men du kan bli nektet.

Kun elsparkesykler som har maksimal fart på 20 km/t lar seg forsikre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Kun elsparkesykler som har maksimal fart på 20 km/t lar seg forsikre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Allerede i sommer ble elsparkesykler omklassifisert til liten elektrisk motorvogn av samferdelsmyndighetene.

Det betyr at fra nyttår av må alle privateide elsparkesykler, ståbrett og lignende ha lovpålagt ansvarsforsikring for motorvogn, på lik linje med biler, busser og traktorer. Det har Samferdselsdepartementet bestemt.

Elsparkesykler som ikke oppfyller de tekniske kravene, er verken lov å bruke eller forsikre. De må dermed parkeres for godt.

Ett av kravene er som følger: Kun elsparkesykler som har maksimal fart på 20 km/t lar seg forsikre.

Hastighetssperre

- Alle elsparkesykler må ha hastighetssperre, slik at den ikke kan kjøre over tillatt hastighet med motorkraft. Sperren skal i utgangspunktet være der fra produsent, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Kravet til hastighetssperre er ikke oppfylt hvis du kan endre maksimal hastighet via en bryter, forskjellige moduser eller en app. Det går frem av de tekniske kravene fra Statens vegvesen.

- Jeg kjenner til at det er mulig å få gjort fysiske endringer på en del elsparkesykler hos forhandler eller produsent etter kjøp for å møte kravet. Men det gjelder slettes ikke alle, sier Clementz.

If anbefaler alle som eier en elsparkesykkel eller et ståbrett om å sette seg godt inn i de tekniske kravene til slike kjøretøyer hos Statens vegvesen.

  • Har du sett denne?
Med en lastesykkel kan du kjøre unger og gjøre storhandel. Videoen gir oversikt over de ulike typene. Vis mer

Dette dekker forsikringen

Med lovpliktig ansvarsforsikring for motorvogn er du sikret å dekke skade som elsparkesykkelen gjør på personer, inkludert deg som fører.

Den dekker også skader på ting, for eksempel andres kjøretøy, bygninger og gjenstander.

Om du kjører uten lovpålagt ansvarsforsikring på elsparkesykkelen, kan politiet ilegge deg en straffereaksjon:

  • Du må betale erstatningen fra egen lomme dersom kjøretøyet ditt ikke er forsikret og har gjort skade.
  • Ved store, omfattende skader og personskader, for eksempel en alvorlig hodeskade, kan du bli skyldig et tosifret millionbeløp.
  • Skulle du selv bli skadet som fører av et uforsikret kjøretøy, får du ingen erstatning ved skade.

If har satt prisen til 65 kroner i måneden for å forsikre elsparkesykkelen med ansvarsforsikring for motorvogn. Et kjapt søk viser at det koster 100 kroner i måneden å forsikre en 2022-modell til 4500 kroner hos Tryg. Storebrand kommer best ut med 51 kroner for tilsvarende ansvarsforsikring.

1. september ble det forresten innført krav om ansvarsforsikring på alle elsparkesykler for utleie. Det betyr at du er forsikret om du leier en elsparkesykkel på gata.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.