Fra bensin til strøm:

Nå ryker bensinpumpene

For første gang rives ei drivstoffpumpe til fordel for ladestasjoner.

MARKERES: Christina Bu fra Elbilforeningen klipper snora på vegne av direktør for e-mobility, Håkon Stiksrud, og norgessjef i Circle K, Sverre Rosén. Foto: Fred Magne Skillebæk
MARKERES: Christina Bu fra Elbilforeningen klipper snora på vegne av direktør for e-mobility, Håkon Stiksrud, og norgessjef i Circle K, Sverre Rosén. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): Circle K markerer denne uken at de for første gang har revet en bensinpumpe for å få plass til nye ladestasjoner.

-Vi kjenner ikke til at andre har gjort dette før oss her til lands. Da er vi antagelig først i verden med å gjøre dette skiftet, forteller Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef for Circle K Norge AS.

Stasjonen han snakker om befinner seg på Kiellands plass, midt i Oslo, og andelen elbiler i Oslo-området er naturligvis grunnen til at dette lar seg gjøre. Det er heller ikke store arealer tilgjengelig på stasjonen, så da må selskapet velge. Nå var tiden kommet til å bytte pumpa med hurtigladere.

Første, men ikke siste

På øya, der det tidligere stod en dobbeltpumpe, er det nå satt opp fire 50 kilowatts ladere. Samtidig har de funnet plass til to lynladere, som hver kan levere opp til 150 kW.

-Nå skjer det en utvikling i Norge der ladere på bestemte steder driver store mengder trafikk til stasjonen. Hurtiglading er etterspurt i et stort og voksende kundesegment. Det er moro å være pioner for hele verden på denne måten, sier norgessjef i Circle K, Sverre Rosén.

Men Alexander Kiellands plass er ikke eneste sted der det planlegges utskiftinger. Også i Sandvika skal drivstoffpumper byttes ut til fordel for ladestasjoner. Faktisk skal hele tre av seks pumper byttes ut, altså halvparten.

FØRSTE GANG: Dette skal være første gang en pumpe blir dumpet til fordel for en ladeplass - eller fire, som her. Foto: Fred Magne Skillebæk
FØRSTE GANG: Dette skal være første gang en pumpe blir dumpet til fordel for en ladeplass - eller fire, som her. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Ringen er sluttet

Det morsomme er at stasjonen på Kiellands plass var den første stasjonen der vi tilbød lading, forteller Knut Hilmar Hansen.

I 1992 eller 1993 ble det satt opp en stikkontakt der kunder med elbiler kunne koble seg til. I lengre perioder var det stort sett Think og Buddy som var på besøk.

Nå har altså hurtigladere begynt å kreve plassen til bensinpumpene, og ringen er på en måte sluttet.

Videre planer

Engang i midten av 2020 er planene for Circle K å ha montert 500 ladestasjoner, fordelt på cirka 100 lokasjoner. Da er første trinn i utrullingen av ladere over.

-Nå i vinter skal vi se på de videre tiltakene - trinn to - men også for utlandet, forteller Håkon Stiksrud, direktør for e-mobility, til Elbil24.

Han trekker spesielt frem effekttariffene som en utfordring i forhold til å skape lønnsomhet i å selge strøm på denne måten. Det går i grove trekk ut på at de blir belastet etter høyeste effektuttak hele tiden, toppen, og ikke den effekten de faktisk har hentet ut. Dette skaper store utfordringer, og er et tema alle ladeselskapene sliter med å få gjennomslag for.

Snora klippes

Ved enhver slik anledning, der noe skal åpnes, må det naturligvis klippes en snor. Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen, hadde fått det ærefulle oppdraget denne gangen.

-Vi må jo si det er en slags mini-revolusjon, da - en milepæl. I tillegg er det jo morsomt, for det er nettopp dette vi jobber for - å fremme nullutslipp, forteller hun.

Bu legger også til at tiltakene virkelig begynner å virke, for det er ikke bare dropp i salget av fossilbiler, men også bestanden av biler som går på fossilt drivstoff. Det er også blitt dropp i bensinen i seg selv, forteller hun fornøyd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.