Mangel på mikrobrikker

Nå skal de få fart på mikrobrikke-produksjonen

Skal bruke mer enn 160 milliarder kroner på bygging av to gigantfabrikker.

Sony-sjef Kenicho Yoshida overrasket alle da han presenterte Sony Vision-S - en prototype av en elbil under CES i 2020. Nå går selskapet tungt inn i produksjon av mikrobrikker til alt fra elbiler til spillkonsoller. Foto: Sony
Sony-sjef Kenicho Yoshida overrasket alle da han presenterte Sony Vision-S - en prototype av en elbil under CES i 2020. Nå går selskapet tungt inn i produksjon av mikrobrikker til alt fra elbiler til spillkonsoller. Foto: Sony Vis mer
Publisert

(Elbil24.no):Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), som regnes som verdens fremste mikrobrikkeprodusent, skal bygge en fabrikk i Japan sammen med Sony. Prisen blir 60 milliarder kroner.

Gigantprosjekter

Tidligere har det vært kjent at TSMC også bygger en mikrobrikkefabrikk i Phoenix, Arizona, denne med prislapp på over 100 milliarder kroner.

Selskapet står alene allerede for produksjonen av rundt 24 prosent av verdens mikrobrikker, og, ifølge dem selv, 92 prosent av de mer avanserte - som brukes i alt fra mobiltelefoner til elbiler, jetfly og supercomputere.

Stor mangel i markedet

Nyheten om satsingene kommer mens mangelen på mikrobrikker fortsatt har store ringvirkninger i en rekke industrier og sammenhenger - ikke minst for bilindustrien.

Brikker som er helt nødvendige for at elektronikken i bilene skal fungere, benyttes også i mange andre elektronikkprodukter, som TV-er, spillkonsoller og datamaskiner. I kjølvannet av pandemien har mangelen på slike komponenter bare økt og økt, og har blant annet ført til forsinkelser i produksjonen, med tilhørende lange ventelister på en rekke elbiler.

Starter opp i 2024

TSMC presenterte planene tidligere i måneden og orienterte tirsdag om størrelsen på investeringene. Byggingen skal starte i Kumamoto sør i Japan neste år, og produksjonen skal starte i 2024. Også fabrikken i USA skal etter planen starte produksjonen i 2024.

Ifølge TSMC har den japanske regjeringen gått inn med omfattende støtte til prosjektet. De oppgir ingen tall, men lokale medier melder at Japan vurderer å gå inn med tilsvarende 34 milliarder kroner.

TMSC skal altså bygge fabrikken i Japan i et partnerskap med Sony Semiconductor Solutions (SSS). Sony er for øvrig også i gang med å utvikle sin egen elbil, noe du kan lese mer om i artikkelen under.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.