Tesla:

Nå skal dette kameraet følge med

Reagerer på gjesping og blunking.

KAMERA: Nå skal kameraet over speilet i Teslas biler følge med på om sjåføren virker trøtt. Foto: Pål Joakim Pollen
KAMERA: Nå skal kameraet over speilet i Teslas biler følge med på om sjåføren virker trøtt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Selv om det er mye spennende teknologi i Teslas biler, har selskapet ligget noe bak med tanke på å overvåke sjåførens ve og vel.

Nå ruller selskapet ut en såkalt «driver drowsiness warning»-funksjon der bilen via kameraet i kupeen vil følge med på om føreren virker trøtt. Dette har vært standard i ganske mange biler en god stund – Tesla har tidligere kun advart dersom man i løpet av de siste 15 sekundene ikke har holdt i rattet.

I den engelske manualen har det kommet et eget punkt under «active safety features» som omtaler denne funksjonen. Avsnittet er imidlertid ikke å finne i den norske manualen foreløpig.

Dette fungerer ved at kameraet overvåker sjåførens ansikt, blant annet med fokus på gjesping og blunking. Dersom bilen får et inntrykk av at føreren er trøtt, vises et varsel på skjermen om å ta en pause, i tillegg til at det spilles at et pling-varsel på høyttalerne.

Sett denne?

Et mulig ekstrautstyr på Ioniq 6 er å bytte ut de tradisjonelle sidespeilene med kameraspeil. Se hva vi synes om dem! Vis mer

Det skjer imidlertid kun dersom man har holdt en fart over 65 km/t i ti minutter og ikke bruker autopilot-funksjonen. Funksjonen kan slås av via «kontroller», «sikkerhet» i menyen, men slår seg alltid på igjen når man starter en biltur.

Overvåking av førerens trøtthet er vedtatt innført på alle nye biler som selges i EU fra 7. juli 2024.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.