Nettleie:

Nå skrur flere opp prisene

Flere norske nettselskap økte prisene 1. juli.

DYRERE: Flere nettselskap har satt opp nettleieprisene 1. juli. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
DYRERE: Flere nettselskap har satt opp nettleieprisene 1. juli. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Som de fleste er kjent med, er strømregninga delt i to. Den ene delen er det du betaler til strømselskapet for selve strømmen og den andre hva du betaler til nettselskapet for å frakte strømmen hjem til deg. Nettselskapene er ansvarlige for infrastrukturen, med høyspentledninger og den slags.

Mens du selv står fritt til å velge strømselskap, har nettselskapet monopol der du bor, og derfor er deres inntekter regulert av myndighetene.

Øker prisene

Flere norske nettselskap har økt prisene på nettleie fra 1. juli.

– Det er flere grunner til dette, men hovedgrunnen er høyere renter på investeringer vi gjør i nettet og kraftig prisvekst i samfunnet ellers, sier administrerende direktør Rune Kiperberg i nettselskapet Linja til NTB.

Prisøkningene er ikke voldsomme hos Linja, der man med et kapasitetsledd på trinn 3 (5–10 kWt/t) får en økning på 12 kroner per måned eller da 144 kroner på et år. På trinn 4 (10–15 kWt/t) blir den årlige ekstrakostnaden på 204 kroner. I tillegg økes energileddet med 0,83 øre per kWh på dagtid og 0,70 øre per kWh om natten. Med et årlig forbruk på 20.000 kWh som er likt fordelt på dag/natt utgjør det 153 kroner.

Linja er imidlertid ikke det eneste nettselskapet som øker prisene fra 1. juli, og av de som har økt prisene i juli er det Linja som har økt dem minst.

I tabellen under har vi listet opp nettselskap som har økt prisene denne måneden, med tall på hva det tilsvarer i økt årlig kostnad for kapasitetsledd trinn 3 (5–10 kWt/t) og trinn 4 (10–15 kWt/t):

Flere kommer

Norges største nettselskap, Elvia, har også signalisert at de kommer til å øke nettleieprisene til høsten.

I tillegg er det nettselskap som allerede har økt prisen i år. Blant annet økte Tensio (Trøndelag) prisene 1. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.