Timebasert strømstøtte:

Nå sparer du mindre på nattlading

Se et rykende ferskt eksempel på hvordan den nye strømstøtten utjevner timeprisene.

Strømstøtten gis nå time for time. Det betyr langt mindre prisforskjeller fra billigste til dyreste time. Foto/montasje: Pål Joakim Pollen
Strømstøtten gis nå time for time. Det betyr langt mindre prisforskjeller fra billigste til dyreste time. Foto/montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Fra 1. september ble strømstøtteordningen kraftig endret i Norge. Fra tidligere å være basert på den månedlige gjennomsnittlige spotprisen på strøm, beregnes strømstøtten nå time for time.

I dag, 23. oktober, har strømprisen skutt kraftig i været i Sør-Norge, der prisene er like i både Øst-, Vest- og Sørøst-Norge. I øst og vest er snittprisen for døgnet den høyeste siden 4. mai.

Gjennomsnittlig pris for dagen er 1,35 kroner per kilowattime, men timeprisene svinger fra 82 øre til hele 2,82 kroner. Strømprisen er særlig dyr fra 07–09 på morgenen og fra 17–19 på ettermiddagen.

Time-strømstøtte begrenser ulikhetene

Med gammel ordning hadde det altså vært vært mulig å spare opptil to kroner per kilowattime på å lade bilen i døgnets billigste timer, altså om natten.

Den nye ordningen utjevner dog timeprisene ved at 90 prosent av det som overstiger 87,5 øre (inkl moms) gis tilbake i form av strømstøtte. I diagrammet har vi visualisert hva dette utgjør – du kan peke på en av søylene for å få mer detaljert informasjon:

Der prisforskjellen mellom billigste og dyreste time var ganske nøyaktig to kroner blank, blir denne forskjellen kraftig redusert når strømstøtten gis time for time. I den dyreste timen, fra 08-09 betaler du reelt, når strømstøtten er trukket fra, 107 øre. Altså blir det i dag bare 25 øre som skiller billigste og dyreste time, og ikke to kroner.

Vi har også tegnet inn ei stiplet linje som viser hva strømstøtten ville ha vært dersom den var basert på gjennomsnittlig dagspris snarere enn timepris. Da ville du ha fått drøye 42 øre per kWh du brukte i dag (uavhengig av hvilken time) og følgelig ville du reelt ha betalt 40 øre den billigste timen og 240 øre den dyreste timen; fortsatt med en to kroners prisforskjell.

Vanskeligere å ettergå

Nettselskapene har vært nødt til å snu seg rundt og gjøre beregningen av strømstøtte på en helt annen og mer avansert måte enn før.

Der Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) tidligere publiserte strømstøttesatsene hver måned, som så kunne multipliseres med månedsforbruket, vil strømstøtten nå være helt individuelt basert på hvordan man bruker strømmen gjennom månedens 744 timer.

Nå skal den altså beregnes ut fra forbruket time for time. Frem til 06 i dag tidlig får man for eksempel ingen strømstøtte, mens man altså får opptil 2,15 kroner per kWh i døgnets dyreste time.

Det blir definitivt også vanskeligere for strømkundene å ettergå at de faktisk får riktig strømstøtte kontra den månedsbaserte støtten som ble gitt tidligere. Fordelen er imidlertid at det gis strømstøtte også i måneder med sterkt svingende priser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.