Bil i påsken

Nå starter bulkepåsken

Fredag før påskeuken er verstingen når det kommer til ulykker og påkjørsler. Her er tallene menn over 50 ikke vil se.

Langt over dobbelt så mange mannlige sjåfører som kvinnelige sjåføren var innblandet i trafikkulykker den første fredagen i påsken i fjor. Foto: Steinar André Danielsen
Langt over dobbelt så mange mannlige sjåfører som kvinnelige sjåføren var innblandet i trafikkulykker den første fredagen i påsken i fjor. Foto: Steinar André Danielsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I dag, fredag før påskeuken, er en av de store utfartsdagene for nordmenn som skal på ferie.

Fra klokken 14 og utover kollideres og bulkes det som verst. Kanskje ikke så rart når tusenvis pakker bilen og haster av gårde til påskeferie i hytter og på fjell.

- Nå er det bulkefredag før palmesøndag, og tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1609 bilskader til forsikringsbransjen, 30 prosent mer enn en gjennomsnittsdag, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Hvis dagen i dag blir som i fjor, kan det bli travelt for utrykningskjøretøy, bilbergere og forsikringsselskap.

- Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Brandeggen.

Flest ulykker tidlig i påsken

Statistikk fra Finans Norge viser at de aller fleste trafikkulykker skjer tidlig i påsken, i dagene før skjærtorsdag.

I fjor var det over 12.000 bilskader i påsken - som totalt kostet forsikringsselskapene vel 281 millioner kroner.

- I fjor var det flest ulykker mellom klokken 14 og 15, med over fire bilskader hvert minutt. Altfor mange har det altfor travelt med å komme seg av gårde og skal i tillegg gjerne handle eller lade på veien, noe som ofte medfører til bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter eller en ladestasjon, forklarer Brandeggen.

ENKELT: På de fleste biler med elektrisk bakluke, kan du enkelt justere åpningshøyden. Her viser vi deg hvordan. Video: Bjørn Eirik Loftås, Elbil24 Vis mer

Menn verst bak rattet

Langt over dobbelt så mange mannlige sjåfører som kvinnelige sjåføren var innblandet i trafikkulykker den første fredagen i påsken i fjor. Verstingen? Mannlige sjåfører i alderen 50 - 64 år.

- Dette ser vi hver eneste av de klassiske bulkedagene gjennom året. Menn er hardere på gassen enn kvinner. Mange biler på veien og tidvis kø pleier i tillegg å medføre til en god del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.

Pakk påskebilen riktig

Nattefrost og til dels store snømengder preger fremdeles værbildet, ikke minst over fjellet. Samtidig er mange biler i påsken fullpakket med voksne og barn, skiutstyr og klær, mat og drikke. Da gjelder det å pakke bilen riktig.

- Tenk deg at du må bråbremse. Hva er sikret og hva kan komme flyvende gjennom luften og gjøre stor skade? Du må sikre alle slike gjenstander, enten ved å stroppe de fast eller pakke de i bager og ryggsekker som kan ligge sikret i bagasjerommet. Helst bak et bagasjenett eller hundegitter.

- Har du skiboks må du sørge for å stroppe fast absolutt alt du putter der. En kraftig oppbremsing og løse ski kan fyke rett ut. Og ha med nok mat og drikke i tilfelle trafikken skulle stoppe opp. Det blir fort lange køer ved et trafikkuhell, sier Brandeggen.

Ingen skam å kjøre rolig

Utover påsken faller ulykkesfrekvensen som oftest. Folk har påskeferie og er opptatt med andre aktiviteter enn å kjøre bil. Heller ikke når hyttefolket skal hjem igjen er det noen markant økning i antall trafikkulykker.

- Tvert imot. Det er nesten en halvering i forhold til de første dagene av påsken. Folk har roet seg og tar ting mer som de kommer. Det er ingen skam å kjøre rolig, og 1. og 2. påskedag er gjerne dager med køer og mer saktegående trafikk. Det i seg selv kan forebygge ulykker, avslutter Brandeggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.