Lading av elbil

Nå stuper bruken av stikkontakt

Nordmenns ladevaner er i kraftig endring.

BØR UNNGÅS: Å lade fra vanlig stikkontakt er tregt og langt mindre trygt enn å bruke en dedikert ladeboks. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BØR UNNGÅS: Å lade fra vanlig stikkontakt er tregt og langt mindre trygt enn å bruke en dedikert ladeboks. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): I en ny spørreundersøkelse foretatt av Norsk elbilforening, kommer det fram at 77 prosent av de spurte bruker en dedikert ladeboks når de lader elbilene sine hjemme. Det er en økning fra 69 prosent i samme undersøkelse i fjor. I 2017 var tallet beskjedne 37 prosent.

Blant de 23 prosentene som svarer at de bruker vanlig stikkontakt, opplyser halvparten at de planlegger å få montert ladeboks, mens 19 prosent foreløpig ikke vet.

Årets undersøkelse er den tiende i rekken, og mer enn 15.000 elbileiere har blitt kartlagt.

Derfor skal du unngå vanlig stikkontakt

Det er fullt mulig å lade bilen via en vanlig stikkontakt. Selv om denne metoden er svært utbredt, er den å anse som «nødlading» og skal aldri brukes som en permanent løsning. Dette er fordi vanlige stikkontakter ikke er laget for den langvarige belastningen som lading av elbil representerer. I verste fall kan du risikere varmgang og brann.

Her sitter ladeboksen på kabelen, og denne er ofte ganske tung. DSB er krystallklar: Det er utrolig viktig at den henger i en krok eller hviler på et underlag, kurv eller lignende, for å unngå brudd i kontakten og tilhørende varmgang og brannfare. Disse stikkontaktene er nemlig ikke laget for å tåle vekta av ladeboksen.

Og bruk aldri skjøteledning! Det øker faren for elektrisk sjokk, kortslutning, overbelastning og brann.

Bruk installatør

DSBs klare anbefaling er å få installert en spesiallaget ladeboks på egen strømkurs. Det betyr blant annet at det ikke skal være noe annet strømuttak mellom ladeboksen og sikringsskapet. En slik løsning muliggjør gjerne også mye raskere ladehastighet.

Installasjon av ladeboks hjemme krever at du bruker en godkjent el-installatør til å ta jobben. Mange aktører som selger slike ladebokser, tilbyr løsningene komplett med installasjon.

Ladeboksen skrus fast i veggen eller i en stolpe, og har enten fastmontert eller løs kabel mellom boksen og ladekontakten i bilen. Dette, samt hva du må belage deg på å betale, kan du lese mer om i saken under.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.