(Elbil24): Tesla har totalt 88 Supercharger-stasjoner med til sammen 1.234 ladestolper. Så langt har disse kun vært tilgjengelig for Tesla-eiere.
I dag åpner imildertid Tesla for at alle elbiler med CCS-ladekontakt kan lade på deres nettverk av Superchargere. I første omgang åpner Tesla for lading på 15 stasjoner med til sammen 305 ladestolper. Disse ligger her:
- Aurland (6 ladere)
- Aksdal sør (18 ladere)
- Arna (20 ladere)
- Berkåk (20 ladere)
- Eidsvoll Verk - Nebbenes (44 ladere)
- Fokserød (16 ladere)
- Lærdal (16 ladere)
- Leira (16 ladere)
- Lillehammer Standtorget (16 ladere)
- Lyngdal (36 ladere)
- Nes i Ådal (20 ladere)
- Notodden (12 ladere)
- Oslo - Sentrum P-hus (18 ladere)
- Rygge (42 ladere)
- Skien (9 ladere)

Priser og modeller
For å lade må man laste ned Tesla-appen og registrere seg som bruker. Prisene på drop-in-lading vil være 60 prosent over hva den koster for Tesla-eiere. Prisene vil da ligge mellom 4,60 kroner og 6,30 kroner. Man betaler kun for overført energi i kWh, ikke pr minutt, som flere andre ladeaktører operer med.
Hvis man tegner abonnement, betaler man 129 kroner i måneden og får dermed samme ladepris på stolpene som Tesla-eiere. Det er ingen bindingstid på abonnementet.
Tesla opplyser at dette må ses på som et pilotprosjekt, der formålet er å se hvordan en slik åpning vil fungere i praksis.
Ut fra erfaringene, kan det senere bli gjort justeringer og eventuelt åpnes for tilgang til flere ladestasjoner.
Slik fungerer det
Som du ser i videoen øverst, var Elbil24 blant de aller første som fikk prøve lading på et annet bilmerke.
Prosessen var temmelig rett frem, men første gang måtte vi gjennom en veiviser for å registrerer navn, adresse og kredittkort i Tesla-appen.
Da dette var på plass, ble vi spurt om hvor vi befant oss, og måtte deretter legge inn nummeret på ladestolpen vi skulle lade fra. Deretter har man 30 sekunder på å koble laderen til bilen.
Så kan det ta inntil 2 minutter før selve ladingen starter. For oss gikk det raskere, og vi kunne deretter følge ladeprosessen i mobilappen. Det hele opplevdes som ganske enkelt, uten at vi kan si at det var vesentlig enklere enn hos konkurrentene.
Prisen var imidlertid bra, selv ved drop-in-lading kostet det 4,70 kroner pr kWh - noe som er konkurransedyktig mot de aller fleste konkurrentene:

Man avslutter ladingen enten via appen, eller ved å trykke på en knapp på ladepistolen:

Du finner mer informasjon om pilotprosjektet her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.