(Elbil24): - Vi merker nesten ikke at vi passerer dem. Det er positivt for utrykningstiden.
Det sier branninspektør Tom Løvskogen i Oslo brann- og redningsetat etter å ha testet ut de nye fartsdemperne som er plassert ut i Sognsveien i Oslo.
Fartsdemperne er et prøveprosjekt kommunen nå tester ut i samarbeid med Statens vegvesen, Ruter og Bymiljøetaten. Prosjektet har fått navnet STOR og står for Smartere transport i Oslo-regionen.
- Se hvordan den nye fartsdemperen fungerer i klippet over!

- Det er galskap! Den bare går og går
Tillater høyere fart
Målet med de nye fartsdemperne er å sørge for at tunge kjøretøy, og da spesielt brann- og redningskjøretøy, skal kunne passere i høyere fart. Nyvinningen består av betong og gummi, og gummien vil gi etter for tunge kjøretøy.
På den måten kan utrykningskjøretøy spare verdifull tid ved å unngå nedbremsing. Deriblant brannbiler.

- Når vi kjører utrykning, må vi bremse bra ned for å ikke hoppe og sprette i bilen her. Og med alle fartshumpene som har kommet de siste årene, forlenger det utrykningstiden vår. Med de nye fartsdemperne Oslo kommune nå tester ut, merker vi nesten ikke at vi passerer dem, sier Løvskogen.
Bymiljøetaten er veldig godt fornøyd. Pål Jødahl er ansvarlig for trafikkstyring. Han lover at den nye løsningen fungerer optimalt for tunge kjøretøy:
- Brann- og redningsbiler kan kjøre i full fart over fartsdemperen og allikevel klare å opprettholde de utrykningstidene de ønsker, sier Jødahl.

Lover 100 mil rekkevidde: Dette vet vi om Norge-lanseringen
Varer frem til sommeren
Den nye fartsdemper-løsningen skal testes ut frem til mai eller juni. Deretter skal prosjektet evalueres.
Avan Naoman, som jobber med trafikksikkerhet i Bymiljøetaten, forteller at de i testperioden skal gjennomføre farts- og støymålinger ved fartsdemperen. På den måten skal de kunne dokumentere effekten sammenlignet med en tradisjonell fartshump.
Oslo brann- og redningsetat gleder seg over prosjektet.
- Kjører du i motbakke med disse tunge bilene på 16-25 tonn og må over 7-9 fartshumper, så er det klart vi bruker flere minutter lengre tid. Det kan være avgjørende for liv og død.
- Får vi byttet ut mange av de ordinære fartshumpene med de nye fartsdemperne, vil det være positivt for utrykningstiden vår, sier Løvskogen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.