Toyota bZ4X er klar:

NÅ: Toyota frislipper bZ4X

Toyota har endelig løst utfordringene, og starter umiddelbart med å sende bilene ut på veien.

FALLERA, FALLERIKKEAV: Det var hjulboltene som var kjernen i problemet, da Toyota valgte å gi bZ4X kjøreforbud. Nå er problemet løst. Her fra vår test av prototypen.
FALLERA, FALLERIKKEAV: Det var hjulboltene som var kjernen i problemet, da Toyota valgte å gi bZ4X kjøreforbud. Nå er problemet løst. Her fra vår test av prototypen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Toyota bZ4X er merkets første elbil det virkelig skal satses stort på, men inngangen til denne satsingen har blitt møtt med noen utfordringer. Selskapet måtte utsette utrullingen av bilene med bakgrunn i noe så banalt som at hjulene kunne falle av når bilen ble satt under press. Et stort antall kunder ble satt på vent, for bilene fikk fullstedig kjøreforbud av egen organisasjon.

Nå kan vi melde at saken er løst, og det på enkleste måte.

- Vi er glade for at de første kundene nå vil motta sin nye helelektriske bZ4X SUV. Og våre Toyota-forhandlere over hele landet er klare til å ta imot reservasjoner for prøvekjøring, slik at potensielle fremtidige eiere selv kan oppleve bilens spesielle funksjoner og egenskaper, sier Espen Olsen, informasjonssjef i Toyota Norge, til Elbil24.

Overraskende

Det gikk et gisp gjennom store deler av bilbransje-miljøet da Toyota annonserte kjøreforbudet, grunnet noe så dramatisk som at hjulene kan falle av i gitte situasjoner og spesielle belastninger.

Det gjorde ikke saken bedre at dette kom fra en produsent som på folkemunne er kjent for kanskje å lage bransjens nær evighetsmaskiner, et selskap som nesten årlig havner øverst på både kvalitets- og kundeundersøkelser, takket være sin driftssikkerhet.

Heldigvis var problemet av enkleste karakter, og den desidert raskeste å fikse. Toyota har likevel tatt den nødvendige tiden til å utrede problemet, som nå altså er fikset.

Utfordringene kom samtidig som Toyota har gått over fra hjulmuttere til bolter, og det er nettopp ved boltene i seg selv utfordringen har ligget, men Toyota har valgt å bruke tid på å forsikre seg om at dette er riktig.

Bolter har forskjellige hardhetsgrader, som igjen gir seg utslag i strekkfastheten. Her gjelder det å finne den eksakte middelverdien som passer til boltenes oppgaver.

I Toyota sitt tilfelle løses utfordringen ved at boltene får en løs glideflate – nærmet som en skive - der bolten er kon.

At løsningen ligger i selve boltene er gode nyheter. Bare dette, som må anses som den enkleste løsningen, har tatt Toyota rundt tre måneder å utrede. Hadde problemet ligget lenger inn ville det tatt mye lenger tid.

Storsatsing

Toyota bZ4X er ikke merkets første batterielektriske bil, men den er definitivt deres første virkelige satsing på teknologien. Det er også enda flere modeller på vei, og Elbil24 har allerede skrevet om det vi regner med blir Toyota bZ3X. Om du går deg bort i terminologien, så kan vi gjenta at bokstavene bZ står for beyond zero, og hinter til nullutslipp, eller til og med enda bedre. Tallet 4 forteller at dette er en bil i d-segmetnet, der 4 henviser til fjerde bokstav i alfabetet. Den siste bokstaven, X, forteller at bilen er en crossover. Derav hele betegnelsen bZ4X.

Når en bZ3X kommer på markedet, vil det være en mindre bil, ettersom 3-tallet forteller at det er en bil i c-segmentet, en klasse ned fra d-segmentet.

VADE ELLER BADE? Med bZ4X kan du kjøre i opptil 50 centimeters vanndybde.
VADE ELLER BADE? Med bZ4X kan du kjøre i opptil 50 centimeters vanndybde. Vis mer

I dag vil det garantert være jubel i stua til en lang rekke kunder, for selv om bilene har hatt kjøreforbud, har det allerede kommet et anstendig antall biler til lager. Disse sitter det kunder og venter på, og så snart forhandlerne har fått nye hjulbolter vil disse bli byttet i raskt tempo, og bilene utlevert til kunde. Samtidig åpner forhandlerne for prøvekjøringer med andre nysgjerrige kunder, som vurderer bilen.

Elbil24 har allerede sett og testet bZ4X ved et par anledninger, og Toyota har gjort en god jobb. De har også strukket strikken med tanke på bilens offroad-egenskaper, og forteller blant annet at bilen kan vade i opptil 50 centimeter vann. Vi har naturligvis prøvd, og snart skal vi teste bilen på norsk jord, med nye hjulbolter og fullt batteri.

Da skal vi også gjennomføre våre faste forbruks- og ladetester, for på den måten få et godt sammenligningsgrunnlag mot andre nykommere. Vi gleder oss til oppgaven, men antagelig gleder ventende kunder seg langt mer, og nå ser det endelig lyst ut. Problem solved!

PS. Toyota bZ4X kommer også som Subaru Solterra. Det betyr at også denne har hatt de samme utfordringene, men også den samme løsningen. Det betyr at også Solterra nå vil bli firgitt fra forhandler til kunder som har bestilt. Også Solterra vil derfor om dager kinne prøvekjøres ute hos forhandlerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.