Trafikk i Sverige

- Nå trenger Sverige flere elbiler

Dårligere økonomi, høyere renter og vanskeligere utsikter preger söta bror.

Elbiler klarer seg veldig bra på vinterføre og er populære både i Norge og Sverige. Dårligere økonomi gjør det imidlertid vanskelig for flere å velge fullelektrisk. Foto: Steinar André Danielsen.
Elbiler klarer seg veldig bra på vinterføre og er populære både i Norge og Sverige. Dårligere økonomi gjør det imidlertid vanskelig for flere å velge fullelektrisk. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert

(Elbil24): Salget av elbiler i Sverige i år er ventet å falle for første gang, ifølge bransjeorganisasjonen Mobility Sweden.

Et fall i elbilsalget bekymrer svenske Trafikverket, som mener det vil stikke kjepper i hjulene på Sveriges klimamål.

- Hvis vi ikke elektrifiserer, har vi ingen sjanse til å nå klimamålene våre, sier måldirektør Sven Hunhammar i Trafikverket til SVT.

Dårligere tider

Mye av grunnen til at det ventes en nedgang i elbilsalget i Sverige, er at folk flest teller på knappene. Dårligere økonomi og høyere renter gjør at privatkunder har vanskeligere for å prioritere bilkjøp.

For mange vil en splitter ny elbil kreve et stort inngrep i lommeboka. Om kjøp ikke er aktuelt, har den økonomiske situasjonen uansett gjort privatleasing mye dyrere.

Vel så viktig; elbilbonusen i Sverige er skrotet.

Der nordmenn må betale moms på kun 25 prosent av kjøpesummen som overstiger 500.000 kroner, hadde svenskene tidligere en bonusordning som gjorde at de fikk igjen 70.000 kroner ved kjøp av ny elbil.

Med denne ordningen fjernet har kjøp av elbil blitt vesentlig dyrere hos våre naboer i øst.

Vi har prøvekjørt det Volvo håper blir deres neste storselger – se hvor enkelt bilen parkerer uten at vi trenger å gjøre noe. Vis mer

Redusere antall biler på veien?

Sverige må redusere sine trafikkutslipp med 70 prosent innen 2030. Elektrifisering og fornybart drivstoff skal sikre at Sverige når målet. Et fall i elbilsalget gjør målsettingen vanskeligere å nå.

Alternativet er å redusere trafikkmengden på veiene, men det anser Trafikverket som lite sannsynlig.

- Det er helt urealistisk at trafikkmengden ville gått ned for å kompensere for de to andre sektorene, sier Hunhammar til SVT.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.