Ny Apple CarPlay

Nå vil Apple ta over bilen din

Snart vil mange kunne bytte ut alt fra speedometeret til radioen - med Apples kraftig oppgraderte løsning

OVERTAR ALT: Samme grensesnitt på alt av funksjoner i bilen, fra et selskap som har spesialisert seg på nettopp dette. I videoen ser du hva Apple planlegger. Video: Apple Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): For rundt 15 år siden gikk ryktene om at Apple planla å lansere sin egen TV. Isteden lanserte de Apple TV i 2007, en boks som gir Apple-grensesnitt og tilgang til TV-vennlige apper - på hvilken som helst TV.

Noen år senere gikk ryktene om at Apple planla å lansere sin egen bil. Isteden kom Apple CarPlay i 2014, som gir Apple-grensesnitt på hovedskjermen i bilen - og tilgang til en rekke bil-vennlige apper.

Nå ønsker de å ta det hele et steg videre.

Mobiltelefonen tar over funksjoner i bilen

Sjansen er stor for at også din bil støtter Apple CarPlay, i hvert fall hvis den har en skjerm i midtkonsollen og er av nyere årgang. Man kobler bare iPhonen sin til bilens infotainmentsystem, enten trådløst eller via kabel.

Også konkurrenten Google har sitt system, Android Auto, som gjør omtrent det samme - for deg som har Android-telefon. Støtter bilen din Apple CarPlay, støtter den med stor sannsynlighet også Android Auto.

Det som i praksis skjer, er at mobiltelefonen tar over en del av funksjonaliteten i bilen, og gir deg tilgang til navigasjon, strømmetjenester, parkerings-apper og mye mer - så lenge mobilen er tilkoblet.

APPLE CARPLAY: Grensesnittet på Apple CarPlay er velkjent for alle med iPhone. Foto: Bjørn Eirik Loftås
APPLE CARPLAY: Grensesnittet på Apple CarPlay er velkjent for alle med iPhone. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Når det dukker opp en ny versjon av programvaren, oppgraderes den i mobiltelefonen, slik at alt er på plass neste gang du kobler mobiltelefon til bilen igjen.

Apple CarPlay må omtales som en gedigen suksess, og ifølge Apple selv, støtter mer enn 9 av 10 nye biler i USA denne løsningen. Noe eksakt tall fra Norge har vi ikke, men med unntak av Tesla, Volvo, Polestar og enkelte av de kinesiske elbilene, kan du bruke CarPlay på nær sagt alle nye biler også her til lands.

Vil ta over «alt»

Men Apple ønsker ikke å stoppe her. I neste versjon av CarPlay skal programvaren tilby en mye dypere integrasjon med bilens elektronikk. I praksis betyr det at bilens instrumentpanel, med alt fra speedometer til forbruksmåler og styring av klimaanlegg, - i tillegg til infotainment-delen - vil kunne bli erstattet med Apples egne ikoner og grensesnitt.

Apple argumenterer med at man da får et utseende som er konsistent - på tvers av skjermer, flater og menyer - noe som øker brukervennligheten betraktelig for føreren.

Flere bilmerker er på glid

Og det er kanskje en god idé? Ifølge Apple selv er det i hvert fall stor begeistring blant bilprodusentene. De viser til at både Mercedes-Benz, Porsche, Nissan, Ford, Audi, Volvo og Polestar med flere, skal være interessert i å kunne tilby eierne sine «full Apple-opplevelse» i sine biler i fremtiden.

Enkelte av dem skal allerede være i gang med samarbeid med Apple om nye CarPlay, for at løsningen skal fungere optimalt på nettopp deres skjermer og systemer. Foreløpig er det ikke kjent hvilke biler som får full støtte, men dette vil det komme informasjon om i 2023, lover Apple.

Den nye versjonen av iOS (16) blir for øvrig tilgjengelig for iPhone-eiere i løpet av høsten.

I videoen øverst får du en smakebit av noe av det som kommer til å bli mulig på nye CarPlay, demonstrert av Apple-talsperson Emily Schubert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.