Brukt elbil

Nå vil stadig flere kjøpe brukt elbil: - Interessen vokser hver dag

På to måneder er det kjøpt og solgt 13.000 brukte elbiler i Norge. Aldri tidligere har tallene vært så høye.

Det selges fremdeles flere nye elbiler enn brukte elbiler i Norge, men bruktbilene blir stadig mer populære. Foto: Naf.
Det selges fremdeles flere nye elbiler enn brukte elbiler i Norge, men bruktbilene blir stadig mer populære. Foto: Naf. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): - Det er ingen tvil om at elbiler får mer og mer plass i bruktmarkedet, sier myndighetskontakt Thor Egil Braadland i Naf i en pressemeldig.

Han viser til at det for fem år siden var kun fire prosent elbiler blant bruktbilene. Hittil i år er andelen på over 14 prosent. Det betyr at om lag hver sjuende bil som selges brukt, er en elbil.

- Bruktmarkedet for elbil vokser hver dag, sier Braadland.

Nye elbiler > brukte elbiler

Han minner likevel om at det elektriske bruktmarkedet fremdeles er umodent.

- Fortsatt selges det flere nye elbiler hver måned enn det omsettes brukte elbiler, sier Braadland.

Hittil i år er det solgt rundt 17.000 nye elbiler i Norge, mot 13.000 brukte elbiler. Så skal det bli spennende å se hvordan leveringstiden på nye elbiler vil påvirke bruktmarkedet.

Elbil24 har nylig skrevet om de store utfordringene knyttet til lange ventetider for elbiler i Norge. Flere populære modeller er ikke tilgjengelig før om ett års tid. Den globale mangelen på mikrobrikker skaper produksjonstrøbbel i bilbransjen. Økte priser på skipstransport og mangel på containere som frakter bildeler har bydd på utfordringer.

Og nå til slutt har Russlands krigshandlinger i Ukraina ført til at flere bilmerker har stanset eller redusert produksjonen. Dermed står en rekke elbiler i fare for å bli ytterligere forsinket.

Diesel dominerer bruktmarkedet

Samtidig er både antall og andel bensinbiler og dieselbiler i bruktmarkedet fortsatt høyt, om enn synkende. Om lag tre av fire biler som selges brukt er nå en bensin- eller dieselbil, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Hittil i 2022 er det omsatt 42.000 brukte dieselbiler. Til sammenlikning er det solgt kun 700 nye dieselbiler.

- For fem år siden var 92 prosent av alle bruktbiler en vanlig bensin- eller dieselbil. Så langt i år andelen under 75 prosent. Hybrider og ladbare hybrider utgjør resten, sier Braadland.

Rekkevidden teller

En utfordring med bruktmarkedet for elbiler er at tre-fire år gamle elbiler ikke nødvendigvis har den rekkevidden og størrelsen som kjøperne er ute etter. De siste års utvikling gjør at nyere elbiler har klart å kombinere størrelse og lang rekkevidde på en mye bedre måte - og sånn sett oppfyller kravene mange kjøpere stiller.

Undersøkelser Naf har gjort viser at folk flest ønsker seg elbiler med en rekkevidde på rundt 500 kilometer eller mer.

- Flere av de nye elbilene har en rekkevidde på rundt 500 kilometer, mens en brukt elbil fra 2018 har typisk rundt 300 kilometer rekkevidde om sommeren, og enda kortere om vinteren. Skal du ha en brukt elbil med 400-500 kilometer rekkevidde, må du se etter en bil fra 2019 eller 2020. Unntaket er Tesla, sier Braadland.

De beste tipsene

Det finnes flere gode, grunnleggende tips for deg som skal kjøpe brukt elbil. Bør du kjøpe av forhandler eller privat? Og hvor viktig er egentlig bilens batteri og ladehistorikk?

Noe av det viktigste du bør gjøre, er å få utført en diagnose av batteriet for å sjekke kapasiteten på batteriet, en slags helsekontroll. Om bilen er mye hurtigladet, kan kapasiteten ha tapt seg, og du ender opp med kortere rekkevidde.

Det finnes mange sterke meninger og påstander uten tilstrekkelig dekning om batteriene i elbiler. Her opererer vi gjerne med en tommelfingerregel, som du kan lese mer om her:

Dropp avgift for å hjelpe salget

Naf mener det er spesielt én ting som myndighetene kan gjøre for å styrke det elektriske bruktmarkedet.

- For å hjelpe bruktsalget av elbiler mener vi den planlagte omregistreringsavgiften på brukte elbiler må droppes. Fortsatt er omregistreringsavgiften på elbiler ikke innført, men den ligger i løypa så fort EU godkjenner den, sier Braadland - og fortsetter:

- Aller helst burde denne avgiften vært fjernet for alle biler. Å ha avgifter på omsetning av brukte varer er veldig unorsk, men det har man altså på biler, avslutter Braadland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.