Yrkesbil på ferie:

Naboen kan tyste på deg: Slik unngår du skattesmell

Skatteetaten tar ikke ferie.

Har du yrkesbil, kan du maksimalt bruke den til privat bruk ti dager i året. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP.
Har du yrkesbil, kan du maksimalt bruke den til privat bruk ti dager i året. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP. Vis mer
Publisert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Selv om arbeidssituasjonen ser annerledes ut for mange om dagen, venter sommer- og ferietider over hele landet.

Skatteetaten tar imidlertid ikke ferie, og derfor er det viktig å kjenne til skattereglene for hvordan du kan bruke yrkesbilen og firmabilen til private turer i sommer.

Det viktigste er at du dokumenterer alle turer til Skatteetaten med en elektronisk kjørebok som følger de nyeste reglene.

Ti dager i året

En yrkesbil skal som utgangspunkt ikke benyttes privat, men den kan brukes privat maksimalt ti dager per år eller 100 mil.

Disse turene må dokumenteres med en kjørebok, akkurat slik som for dine tjenestereiser.

Skatteetaten anbefaler en elektronisk kjørebok for å unngå manuell jobb og menneskelige misser som dessverre ikke kan unnskyldes i en skatterevisjon.

Alle med adgang til kjøretøyet - for eksempel via et nøkkelskap - må kunne bevise bruken med en elektronisk kjørebok.

Mange skatterevisjoner kan starte slumpmessig, men også etter tips og mistanker fra en nabo eller en konkurrent som mener at bilene ikke brukes riktig.

Derfor er det best å alltid holde bilene i orden og informere ansatte om reglene for deres bilbruk.

- Skatteetaten mottar hvert år mange tips om mulige skatteunndragelser og vi oppfordrer alle til å melde inn tips til oss. Vi vurderer alle tips vi mottar, og etter å ha lagt om tipsløsningen, har Skatteetaten opplevd en stor økning i antall tips så langt i år, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten til Elbil24.

Mindre fordelsbeskatning

For deg med firmabil skal private turer og tjenestereiser også dokumenteres.

- Du skal betale skatt når du får et gode fra arbeidsgiver som innebærer en fordel, for eksempel gratis bruk av arbeidsgivers bil. Dersom du ikke betaler skatt på slike skattepliktige fordeler, risikerer du tilleggsskatt på 20 prosent eller tilleggsskatt på 40 til 60 prosent i grove tilfeller, sier Ringså.

Hvis du kjører mer enn 40.000 kilometer i året kan du også få mindre fordelsbeskattning, så sant du kan bevise det med en elektronisk kjørebok.

- Husk at kjøreboken automatisk skiller mellom tjenestereiser og private turer. Dette for å gjøre det enklere for deg, selskapet og Skatteetaten. Det er også viktig at GPS-systemet oppdateres i henhold til Skatteetatens nyeste regler, sier Fanny Anselin i Fleet Complete Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.