Maxus T90

Nærmer seg Norge: - Vi håper å starte forhåndssalg i juni

Maxus T90 kommer til å skille seg kraftig ut fra alt annet av elbiler på markedet. Enn så lenge.

FØRST: Maxus T90 blir etter alt å dømme første elektriske pickup på norske veier, men flere kan komme i tiden framover. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FØRST: Maxus T90 blir etter alt å dømme første elektriske pickup på norske veier, men flere kan komme i tiden framover. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Pickuper har i mange år vært blant de aller mest populære bilene på det amerikanske markedet. Med plass til minst fem personer og et hav av frakt- og oppbevaringsmuligheter på lasteplanet, er det enkelt å skjønne hvorfor: For mange er dette rett og slett bil og tilhenger - i ett.

Første kommer i år

I Norge har klassen også mange tilhengere, ikke minst innen bygg- og anleggsbransjen, men modellutvalget er heller skralt når det kommer til elektriske varianter. I skrivende stund er det ganske enkelt null elektriske pickuper på markedet, men det kommer til å endre seg allerede i år.

Den kinesiske elbilprodusenten Maxus, som nok er mest kjent for sine elektriske varebiler her til lands, er nemlig straks klare med T90 - en stor, elektrisk pickup.

Den blir med all sannsynlighet den første el-pickupen på det norske markedet, og vi fikk tatt en kjapp titt på den i forbindelse med lanseringen av familie-SUV-en Euniq 6 tidligere i vår.

På det tidspunktet fikk vi kun vite at bilen kom til å bli lansert i Norge i løpet av 2022, nå vet vi noe mer.

- Vi tar høyde for å lansere priser og forhåndssalg mot slutten av juni, sier salgssjef for Maxus Norge, Bernhard Jahnsen, til Elbil24.

Det er mange usikkerhetsmomenter på elbilmarkedet for tiden, men Jahnsen sier at produksjonen av bilen ventes å komme i gang i juli/august, og han har fortsatt håp om at de første bilene vil rulle inn i landet mot slutten av året, eller i verste fall første kvartal neste år.

Stor bil

T90 er en stor pickup med plass til fem. Den måler 5,37 meter i lengden (en lang utgave på 568 cm er også tilgjengelig), 1,9 meter i bredden og 1,80 meter i høyden - og akselavstanden er på 3,15 meter.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Når det gjelder øvrige spesifikasjoner, mangler bilen fortsatt typegodkjenning - men vi har fått noen opplysninger fra importør RSA.

Blant annet vet vi at bilen skal ha drift på bakhjul, og at netto batterikapasitet skal være 88,5 kWh. Det skal være nok til å gi bilen en rekkevidde på mellom 400 og 450 kilometer.

Nyttelasten ventes å ligge rundt 740 kilo, og i tillegg skal den kunne dra henger på inntil 1000 kilo. Det er med andre ord ikke helt på Amarok-nivå, men kan duge for dem som har litt enklere krav.

Jahnsen understreker at dette er foreløpige data, som kan endre seg når typegodkjenningen er på plass.

Når det gjelder priser, er disse som sagt ikke klare ennå, men vi har sett flere spekulere i at den vil ligge på rundt 600.000 kroner. Om så er tilfelle, kan den altså bli noe dyrere fra nyttår, dersom regjeringen får det som de vil i neste års statsbudsjett.

Kan komme flere

Stadig flere bilklasser blir elektriske, og det gjelder også pickuper. I USA opplever Ford en enorm interesse for F-150 Lightning - så stor at de foreløpig har bestemt seg for å mette det amerikanske markedet før de eventuelt ser mot Europa.

Chevrolet Silverado EV RST er en annen spennende elektrisk pickup som vil bli tilgjengelig i løpet av 2023, også denne kommer først til USA.

Chevrolet Silverado EV RST. Foto: GM
Chevrolet Silverado EV RST. Foto: GM Vis mer

Vi vet også at Volkswagen jobber med en elektrisk pickup, sannsynligvis basert på nylig lanserte ID. Buzz, men her er opplysningene foreløpig sparsommelige. Sannsynligvis snakker vi ikke om noen bil som vil være på veien før i 2024 - tidligst.

Etter hvert får vi kanskje også Tesla Cybertruck til Europa, men da mest sannsynlig i en modifisert utgave.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.