Elbil-andel i Norge

Nærmer seg ny milepæl for elbilene

Norge troner fortsatt øverst på elbil-statistikken, men nå kommer Europa etter.

ØKER RASKT: I Norge er straks hver femte bil helektrisk. Vi ligger dermed langt foran andre land i Europa. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ØKER RASKT: I Norge er straks hver femte bil helektrisk. Vi ligger dermed langt foran andre land i Europa. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Straks er én av fem personbiler i Norge en elbil. Det er den klart høyeste elbilandelen i Europa.

Til sammenligning er den norske elbilparken nesten like stor som den tyske. Der utgjør den imidlertid ikke mer enn 1,2 prosent av totalen, ifølge tall Naf har innhentet.

Kommer til å passere 20 prosent

Den samlede bilparken her til lands er på 2,9 millioner biler, og i skrivende stund er det 550.000 elbiler på norske veier. Det utgjør 19 prosent av totalen. Og fortsatt gjenstår det registreringstall fra årets tre siste måneder.

- Før nyttår har andelen elbiler på norske veier passert 20 prosent. Det er den høyeste elbil-andelen i Europa. Bare i år kommer det 120.000 nye elbiler på veiene, sier myndighetskontakt Thor Egil Braadland i Naf.

Så langt i år er det registrert rundt 90.000 nye elbiler i Norge, som er noe færre enn det som var forespeilet. Dette skyldes i hovedsak utfordringer i produksjonsleddet, og å få levert nok biler.

For en rekke bilmodeller er nemlig ordrebøkene fulle, og leveringstiden er i flere tilfeller bortimot ett år og enda lengre.

Det kan du blant annet lese mer om i denne saken:

Europa kommer etter

Men også resten av Europa opplever svært stor interesse for elbiler, selv om det i de fleste land er langt opp til det norske nivået. ifølge Cleantechnica var 16 prosent av alle nybilregistreringene i Europa i september, fullelektriske biler. Så langt i år er andelen 12 prosent.

Den mest populære elbilen i Europa i september var Tesla Model Y, etterfulgt av Model 3 fra samme produsent. Deretter fulgte VW ID.4 og småbilene Fiat 500e og Dacia Spring. Sistnevnte er ikke tilgjengelig i Norge.

De mest registrerte elbilene i Europa i september

Tesla Model Y25.595 stk
Tesla Model 311.705 stk
VW ID.46717 stk
Fiat 500e5076 stk
Dacia Spring4884 stk
Skoda Enyaq4866 stk
Renault Megane EV4570 stk
Kia Niro EV4531 stk
VW ID.34395 stk
Peugeot 208 EV4085 stk

Kilde: CleanTechnica

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.