(Elbil24): Lang rekkevidde er noe av det viktigste nordmenn vektlegger i valget av elbil. Derfor kan det også være fristende å velge dekk som bidrar til at bilen går langt både sommer og vinter.
Dekk med lav rullemotstand er i så fall veien å gå. Mange dekkprodusenter legger derfor også mye prestisje i å produsere disse dekkene.
Du bør likevel tenke deg godt om før du bestemmer deg for hvilke dekk du ønsker. Dekk med lav rullemotstand går nemlig utover sikkerheten, skriver Naf i en pressemelding.

STOR TEST: De beste sommerdekkene
Sving på våt vei
- Sommerdekktesten viser at man kommer lengre på flere måter. Elbilen kommer lengre, men lengre blir jammen bremselengden også, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.
Flere miljødekk eller eco-dekk var med i testen. Fra dekkprodusentene Nokian, Michelin og Continental var både ordinære sommerdekk og eco-dekk med.
Forskjellene var store på bremselengde og veigrep. Spesielt i sving på våt vei ble det gjort oppsiktsvekkende funn.
- Akkurat disse to egenskapene til dekkene er viktige for trafikksikkerheten. Miljødekkene er betydelig dårligere enn de beste dekkene i testen på sikkerhet, sier Sødal.
- Forskjellen på krasj og ikke
Naf viser til store forskjeller i bremselengde. I en bremsetest på vått føre var forskjellen mer enn en billengde mellom bilen med det beste miljødekket og bilen med dekkene som scoret høyest i denne delen.
Det dårligste miljødekket var faktisk over to billengder unna.
- Bremsetesten var i vanlig landeveishastighet, 80 kilometer i timen. En forskjell på nesten ti meter mellom testens beste dekk og det dårligste miljødekket er mye og kan utgjøre forskjellen på å unngå en krasj eller ikke, sier NAF-rådgiveren.

Trodde Tesla-en var strøken. Så kikket Naf på bakhjulet ...
Snurret i slak sving
Miljødekkene kom også dårlig ut av testen i sving på vått underlag. Flere av dekkene gjorde at bilen mistet grepet, til tross for at svingen på testbanen var slak og ment for uproblematisk forsering i 100 kilometer i timen.
Eco-dekkene fra Michelin mistet veigrepet fullstendig og bilen var på vei ut av testbanen, mens eco-dekkene fra Continental mistet grepet og gjorde at bilen fikk en 360-graders snurr i samme slake sving.
- Det er særlig på våt vei at eco-dekkene skiller seg negativt ut. Akkurat dette føret er det som skiller de trafikksikre dekkene fra de som ikke er det, sier Sødal - og legger til:
- Så selv i 2022 er det sånn at for å lage dekk som senker drivstofforbruket, må produsentene kompromisse på sikkerheten, fortsetter han.
- Du må velge
Lav rullemotstand på dekkene er særlig aktualisert med elbiler. Rekkevidden betyr mer når man kjører elbil enn en diesel-bil med stor drivstofftank.
Dekkene er bilenes eneste kontakt med bakken. Derfor bør du tenke nøye over kvaliteten på dekkene og hvor god sikkerhet dekkene gir deg, dine passasjerer og andre trafikanter.
- Derfor er det lurt å sjekke hva slags dekk elbilen du vurderer å kjøpe, leveres med. Og trenger du nye sommerdekk til elbilen, må du vurdere hva som er viktigst; lengre rekkevidde eller sikkerhet, avslutter Sødal.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.