Berøringsskjerm

Naf ber deg droppe å bruke skjermen

- Du kan få bot.

SMART LØSNING: Glem berøring og trykking, med BMW sitt system holder det å veive i lufta. Video: Elbil24/BMW Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Nye biler har store skjermer som lar deg styre alt fra navigasjon til musikk og temperaturen i bilen.

Enkelt og nyttig, men også et forstyrrende element, mener Naf.

- Vær bevisst på hvor du har oppmerksomheten når du kjører på sommerens bilferie. La skjermen være mest mulig i fred, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Naf i en pressemelding.

- Kjør til siden

Bruk av mobiltelefon i bil er regulert i en egen forskrift. Men også unødig bruk av touchskjerm kan bryte med trafikkreglene om du tar oppmerksomheten bort fra veien.

En test svenske Vi Bilägare gjorde i fjor sommer viste at for noen moderne biler hadde føreren kjørt opptil én kilometer på tiden det tok å gjøre enkle endringer i innstillingene på bilens touchskjerm.

Det er ikke alltid like lett å se på veien samtidig som man endrer innstillinger på skjermen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Det er ikke alltid like lett å se på veien samtidig som man endrer innstillinger på skjermen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

- Mye kan skje i trafikken på én kilometer. Derfor må du være bevisst og heller kjøre til siden når du trenger å bruke skjermen. Har du stemmestyring i bilen, kan dette være et godt alternativ, sier Sødal.

Anbefaler skjermfri kjøretur

Selv om du har tilgang til mye av innholdet på mobilen når den er koblet til bilen, har du altså ikke lov å bruke touchskjermen på en måte som tar oppmerksomheten bort fra veien. Dette er regulert i vegtrafikklovens § 3.

- Vi anbefaler å stille inn navigasjon, temperaturen i bilen, musikk og liknende før du kjører. Da får du skjermfri på kjøreturen og unngår bot eller i verste fall en ulykke, sier Sødal. Han fortsetter:

- På sommerferien er det gjerne flere i bilen. La passasjeren foran gjøre endringer i kjørerute eller musikkvalg underveis. Da har sjåføren fokuset der det skal være, nemlig på veien.

  • Stemmestyring er et godt alternativ til å trykke på skjermen. Men hvor godt fungerer det?
I alle Nios biler sitter stemmeassistenten Nomi. Hun kan gjøre mye rart, men det er ikke alt hun forstår … Vis mer

Slik bruker du mobilen lovlig

Bruker du mobiltelefon bak rattet kan du få tre prikker på førerkortet og bot på 9700 kroner.

Har du mobiltelefonen i en egen holder ved siden av rattet, kan du bruke skjermen for å taste telefonnummer, starte eller ta imot samtaler.

Men det beste alternativet er å koble mobiltelefonen til handsfree-løsningen i bilen. Det er strenge regler for bruk av håndholdt mobil.

- Du har ikke lov å surfe, sjekke Facebook eller skrive SMS. Du kan heller ikke bruke telefonens navigasjon aktivt ved å taste på skjermen på mobiltelefonen, sier Sødal.

Naf oppsummerer med følgende tips for trygg skjermbruk i bil:

  • Unngå å styre navigasjon, varme i bilen, musikk og telefon på touchskjermen underveis.
  • Sett på navigasjon, temperatur, musikk, podkast o.l. før du kjører av gårde
  • Bruk knapper på rattet eller stemmestyring underveis
  • Kjør inn til siden og stans bilen dersom du vil gjøre endringer via touchskjermen, eller få hjelp av passasjerer.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.