Bilstol for barn

Naf: Flere familie-elbiler skuffer i test av barnestoler

Det viktigste med en bilstol er at den sikrer barnet, men du må også få plass til den. Her testes 11 romslige elbiler for å se hvilke som klarer seg best når bilstolene monteres.

Å velge riktig bilstol for barn er viktig. Det er også viktig å vite at bilen din faktisk har plass til bilstolen. Porsche Taycan er ikke med i denne testen, men ment for å illustrere. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
Å velge riktig bilstol for barn er viktig. Det er også viktig å vite at bilen din faktisk har plass til bilstolen. Porsche Taycan er ikke med i denne testen, men ment for å illustrere. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Elbiler har for lengst blitt det foretrukne valget for nordmenn som kjøper seg ny bil. Elbilene byr på topp moderne teknologi og det begynner å bli en stund siden folk snakket om rekkeviddeangst.

Ladeinfrastrukturen i Norge er bedre enn noensinne og forholdene ligger til rette for at stadig flere skal kunne velge elbil som sin bil.

For småbarnsfamilier er det imidlertid viktig å vite at bilen de velger er godt egnet for bilstoler. Medlemsorganisasjonen Naf har derfor testet 11 familie-elbiler for å se hvilke som har best plass til bilstoler.

Av de utvalgte familie-elbilene er det kun 2 som får plass til tre barnestoler. En nykommer skuffer, mens bestselgeren Tesla Model Y ikke får plass til tre barnestoler i bredden.

Slik har Naf testet:

I testen har Naf sett på hvor god plass passasjeren foran får når en bilstol er montert i setet bak. Dette har de testet med følgende to modeller:

 • Babystolen Cybex Cloud Z2 i-Size
 • Barnesetet Axkid ONE 2 (bakovervendt). Axkid ONE 2 kan justeres i flere retninger, men krever generelt mye plass og gir et godt inntrykk av hvor god plass det er i bilen.

Naf opplyser at bilstolene er likt innstilt under alle testene og at det er senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf som er benyttet som passasjer. Han er 189 centimeter høy.

For å finne ut hvilke av elbilene som får plass til tre bilstoler samtidig, har Naf brukt disse tre modellene:

 • Cybex Cloud Z2 i-Size (Isofix)
 • BeSafe iZi Flex FIX i-Size (fremovervendt med Isofix)
 • BeSafe Stretch (bakovervendt med beltemontering).

Elbilene som er testet:

 • VW ID.Buzz
 • Tesla Model X
 • Tesla Model Y
 • Hyunday Ioniq 5
 • Kia EV6 GT
 • VW ID.5 Pro
 • Skoda Enyaq Coupé RS
 • Maxus Euniq6
 • Voyah Free
 • Hongqi E-HS9
 • JAC e-JS$
Bilprodusentene ga barna kjøreopplæring. Deretter lot de dem konkurrere i kjøreferdigheter med egne foreldre. Vis mer

Tre stoler i ID.Buzz og Model X

I testen kommer det tydelig frem at det faktisk bare er to av de testede elbilene som får plass til tre bilstoler samtidig på en tilfredsstillende måte. Model X får litt trekk for at det blir dårligere benplass til forsetepassasjeren når det monteres bilstoler på både andre og tredje seterad.

I denne testen har både Model X og Hongqi E-HS9 tre setarader, men sistnevnte feiler i forsøket på å ha tre bilstoler montert samtidig.

Heller ikke bestselgeren Tesla Model Y eller romslige Maxus Euniq6 får plass til tre bilstoler i bredden. Sidesetene havner rett og slett for langt ut i forhold til Isofix-festene.

Imponerer med to stoler

Klarer du deg med to bilstoler i baksetet, er Maxus Euniq6 et meget godt valg. Ifølge Nils Sødal er dette elbilen som gir best benplass til passasjerer foran. I Model Y blir det litt trangt foran når den største bilstolen monteres i setet bak.

Dette problemet går igjen også hos VW ID.5 Pro, Skoda Enyaq Coupé RS og Hyundai Ioniq5. Bilene fungerer ypperlig ved bruk av den minste stolen, men får betydelig svekket plass foran om den største stolen tas i bruk.

Kia EV6 GT og Voyah Free imponerer stort og gir god plass for to stoler, selv når den største tas i bruk. Nykommeren JAC e-JS4 når ikke helt opp, skriver Naf. Med den store bilstolen (Axkid) i baksetet blir det svært dårlig plass til passasjeren foran.

Les hele testen på Naf.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.