Trafikksikkerhet

NAF krever grep: - Folk kjører med hjertet i halsen

Vil ha slutt på utrygge veier - ber regjeringen sette spaden i jorda.

Vedlikehold og rassikring må prioriteres i neste års budsjett, mener NAF.
Vedlikehold og rassikring må prioriteres i neste års budsjett, mener NAF. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24.no): Regjeringen legger frem statsbudsjettet for 2021 onsdag. Den siste tiden har vært preget av lekkasjer, men det er foreløpig ingen hint om penger til økt vedlikehold av norske veier.

Medlemsorganisasjonen NAF krysser fingrene for at dette ikke er et dårlig tegn, men heller en mulighet for at regjeringen sparer «denne godbiten» til budsjettdagen.

- Corona-utbruddet har vist at bilen er vårt viktigste fremkomstmiddel som binder landet sammen. Nå må regjeringen benytte anledningen til å sette full fart på vedlikehold og sikring av veiene rundt om i hele landet, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF - og legger til:

- Mange av prosjektene er klare til å sette spaden i jorda ganske raskt.

- Sett spaden i jorda

Hun mener det siste halvåret med corona viser hvor viktig det er med gode, trygge og fremkommelige veier rundt om i landet.

- Da det meste stengte ned og vi ble bedt om å holde god avstand, ble bilen det viktigste og mest smittesikre fremkomstmiddelet både til hverdags- og feriereiser, sier Ryste.

Og det stopper ikke der, ifølge NAF. De mener behovet for bedre vedlikehold av veiene strekker seg mye lengre enn corona-utbruddet.

- Det handler om å sikre at folk og varer kommer seg trygt og effektivt rundt i landet, både i dag og i fremtiden, sier Ryste.

Lovt 400 millioner

Frp og regjeringen ble nylig enige om en ny corona-krisepakke. Den innebærer at Frp får gjennomslag for å øke bevilgningen til vedlikehold av fylkesveiene med 400 millioner kroner i år.

- 400 millioner er en start, men vi forventer langt mer når neste års statsbudsjett legges frem, sier Ryste.

NAF viser til disse tallene:

I 2018 hadde hele 42 prosent av fylkesveiene dårlig eller svært dårlig dekketilstand.

Ifølge NAF-bladet Motors beregninger er etterslepet på fylkesveiene alene på godt over 60 milliarder kroner.

Legger man sammen fylkesveiene og riksveiene, er etterslepet beregnet til mellom 80 og 130 milliarder kroner, ifølge NAF.

- Folk kjører med hjertet i halsen

- Bevilgningene til vedlikehold har stått på stedet hvil i mange år, mens antallet kroner som går til investeringer har doblet seg. Dette er ikke holdbart. Våre undersøkelser viser at folk heller vil prioritere mer vedlikehold enn nye veier, om de må velge, sier Ryste.

Mange steder i landet er faren for skred og ras en betydelig kilde til folks utrygghet på hverdagsreisen.

I 2018 var det over 3.000 skred og nedfall på vei i Norge.

- Folk kjører med hjertet i halsen på rasfarlige og dårlig vedlikeholdte veier, sier Ryste.

- At det allerede er lovet 400 millioner viser at politikerne ser poenget og deler NAFs syn på hvordan økte midler til veivedlikehold nå er en vinn-vinn situasjon: Veiene utbedres samtidig som arbeidsplasser innenfor anleggsbransjen sikres i en tid med økt ledighet, avslutter Ryste

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.