Regenerering på vinterføre

Naf med advarsel: - Skru ned til et minimum eller helt av

Elbiler bremser nesten helt av seg selv fordi de bruker bremseeffekten til å lade batteriet. Kraftig regenerering kan gjøre at du sklir av veien på glatta.

- Det er viktig at du stiller regenereringen av bilen etter forholdene du kjører på, oppfordrer Naf. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- Det er viktig at du stiller regenereringen av bilen etter forholdene du kjører på, oppfordrer Naf. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Regenerering kan lade opp batteriet når bilen bremser. Når du slipper opp gasspedalen, vil bilen bremse av seg selv og samtidig får den litt påfyll av strøm. Mange elbilister kjenner godt til fordelene med systemet.

Det er praktisk når du skal ned fra fjellet og får ladet opp flere kilometer med rekkevidde på bilen. Men pass på når du kjører på vinterføre. Kraftig regenerering kan gjøre at du mister kontrollen.

- Kraftig regenerering kan gjør at du sklir av veien på glatta. På glatte veier er det lurt å skru ned bremseeffekten til et minimum eller helt av, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf i en pressemelding.

Sødal fortsetter:

- Når du kommer mot en sving på glatt føre og slipper gassen og regenereringen på bilen begynner å jobbe, kan bremsingen føre til at du sklir ut av veien i stedet for å komme deg trygt gjennom svingen, sier Sødal.

Justere regenereringen

Naf påpeker at du ikke trenger å ha regenereringen i elbilen på et minimum eller helt avskrudd gjennom hele vinteren.

På de fleste nyere elbiler er det enkelt å justere nivået på regenereringen. Da kan du veksle mellom ulike nivåer med regenerering underveis på en kjøretur utifra hvordan føret er.

- Det er viktig at du stiller regenereringen av bilen etter forholdene du kjører på. Skal du ned en bratt nedoverbakke kan du ha på mye, men kjører du på glatt og svingete vei bør du skru ned til et minimum eller helt av, sier Sødal.

Norges mest solgte bil i 2022 - Tesla Model Y - har fått mye oppmerksomhet for hvordan den oppfører seg på vinterføre. Også her er det regenereringen som byr på utfordringer for enkelte. Les mer her:

Hva gjør du dersom din bZ4X går tom for strøm? Ringer en venn med Kia! Vis mer

Vær ekstra lett på gassen

Et annet triks for å komme seg vel frem med elbil når det er glatte veier, er å være ekstra lett på gasspedalen.

- Er du inne i din første vinter med elbil, merker du at det er fort gjort å spinne på glatt underlag. Grunnen er at i en elbil er det ingen girskift og du får brukt alle kreftene i motoren med en gang. Derfor er det lurt å være litt forsiktig med gassfoten til du har vent deg til dette, avslutter Sødal.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.