Brukt elbil

Naf vil fjerne avgift

Naf krever at regjeringen dropper den planlagte omregistreringsavgift på brukte elbiler, for å hjelpe bruktmarkedet for elbiler.

Naf krever at regjeringen dropper planene om omregistreringsavgift på brukte elbiler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Naf krever at regjeringen dropper planene om omregistreringsavgift på brukte elbiler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Ni av ti privatpersoner velger elbil når de kjøper ny bil. 76 prosent av nybilsalget er elbiler, noe som betyr at mer enn tre av fire biler som selges nye, er helt elektriske.

Myndighetskontakt Thor Egil Braadland i Naf mener at tallene viser at privatpersoner nå gjør som myndighetene vil.

- Folk kjøper elbil når de kjøper ny bil. Februar var en av de beste elbilmånedene noensinne, målt i privat elbilandel, sier Braadland i en pressemelding.

  • Har du sett denne?
Det er særlig en ting som gjør at rustbehandling kan gå feil når det gjøres på en elbil. Vis mer

- Dropp omregistreringsavgiften

Han er klar på at elbil først og fremst er nybil, og derfor ikke tilgjengelig for alle ennå.

- Folk flest kjøper bruktbil. Mange venter nå på en brukt elbil som passer for dem, sier Braadland.

Derfor er han og Naf klar i talen når de ber regjeringen droppe den planlagte omregistreringsavgiften på brukte elbiler.

- For å få et så oppegående bruktmarked for elbiler som mulig bør regjeringen derfor droppe planene, sier Braadland.

- Mange fordeler

Det var i budsjettforhandlingene med SV før jul at Ap og Sp ble enige om å innføre omregistreringsavgift på brukte elbiler. Avgiften er ikke innført ennå, i påvente av klarering fra ESA.

Bensin- og dieselbiler har derimot en omregistreringsavgift på opptil 6700 kroner. At elbiler slipper unna, er en god ting, mener Naf.

- Fordelene med å ikke innføre omregistreringsavgift på elbiler er mange. Det vil gjøre brukte elbiler mer tilgjengelig for den store andelen av folk som ser etter bil i bruktbilmarkedet. I 2021 var fire av fem bilsalg en bruktbil, sier Braadland.

Mens elbilandelen av nybilsalget er 76 prosent, er elbilandelen for næringsvirksomhet kun 57 prosent. Naf mener en skroting av omregistreringsavgiften vil utjevne forskjellen.

- Det vil kunne bidra til å øke næringsandelen på elbiler noe mer enn ellers, i tråd med myndighetenes mål om å kun selge nullutslippsbiler innen 2025, avslutter Braadland.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.