Nedstengingen: Slik påvirker den bilbransjen

25 østlandskommuner har stengt ned etter smitteutbruddet i Nordre Follo. Det får naturligvis konsekvenser også for bilbransjen, men ikke alle ledd like hardt.

STENGES: Alle bilforretninger i de berørte kommunene må holde stengt inntil videre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STENGES: Alle bilforretninger i de berørte kommunene må holde stengt inntil videre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Vinmonopolet, matbutikker, apoteker/bandasjister, optikere og dyrebutikker. Det oppsummerer det meste av hva som får lov å holde åpent i Nordre Follo og 24 omkringliggende kommuner, inkludert Oslo, Drammen, Lillestrøm, Lørenskog, Bærum og Asker. Totalt bor det halvannen million mennesker i disse kommunene, og nedstengningen kan få store konsekvenser for næringslivet, dersom den blir langvarig.

Bilbransjen er intet unntak. Har du for eksempel tenkt å ta deg en tur i bilforretningen, vil du bli møtt av stengte dører. Det samme om du oppsøker en dekk- eller deleforhandler.

Frykter konsekvensene

Bilnytt har snakket med åtte av de største bilforhandlerne i regionen, og samtlige er bekymret for konsekvensene for nybilsalget, spesielt dersom det blir langvarig. Blir det kortvarig, tror de fleste på at det bare blir en forskyvning i kontraktsinngangen. En langvarig nedstengning kan derimot være dramatisk, mener flere av forhandlerne.

- Blir det langvarig vil det trolig få konsekvenser for forbrukertilliten og redusere salget totalt, sier eier og daglig leder i Autoria, Petter Breivik, til Bilnytt. Selskapet har base i Nordre Follo, og forhandler Volkswagen, Skoda, Kia, Renault og Dacia.

Ikke omsetningsforbud

Norges bilbransjeforbund, NBF, er imidlertid klare på at nedstengningen ikke betyr at det er omsetningsforbud for biler. Salget må bare skje på andre måter.

- I tilfeller der kunden ikke trenger å møte i butikken og der dialogen og de nødvendige oppgave gjøres på nett, e-post og telefon kan forhandlerne selge biler. En bilselger kan gjøre en stor del av jobben fra hjemmekontor i den situasjonen vi befinner oss i, og med gode og proaktive selgere trenger ikke en uke med stengt fysisk butikk bety det samme som 100% stopp i salget, sier Tore Rylander, fagsjef bilsalg hos NBF.

Erik Arnesen AS er forhandler for Audi og Volkswagen i Oslo. Konsernsjef Lars-Erik Presterud er blant dem som velger å se positivt på situasjonen.

- Vårt utgangspunkt er at vi skal opprettholde salget med digitalt salg, og være tett på kundene våre. Det er alltid noen dører å åpne, når andre lukkes, det er bare å finne dem, sier han.

Bilverksteder kan holde åpent

NBF mener samtidig at verksteder kan holde åpent. Det krever imidlertid at de er i stand til å etterfølge strenge smitteverntiltak, noe som blant annet innebærer bruk av engangshansker, engangstrekk på seter, rattrekk, vask av alle berøringspunkter og at alle kluter enten skal kastes eller vaskes på 60 grader etter hver bil.

Forbundet understreker imidlertid at situasjonen er uoversiktlig og at det kan komme endringer på kort varsel.

KAN HA ÅPENT: Verksteder som driver med kontroller, reparasjoner og dekkskift, kan holde åpent. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KAN HA ÅPENT: Verksteder som driver med kontroller, reparasjoner og dekkskift, kan holde åpent. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bertel O. Steen er blant selskapene som bekrefter at de holder sine verksteder åpne under nedstengningen. De oppfordrer kundene å komme med bilene til verkstedstimer som planlagt.

«Vi har svært strenge smittetiltak og har tilrettelagt for kontaktfri inn- og utlevering av bil på verksted, samt omfattende desinfiseringsrutiner tilknyttet bil og nøkkel», skriver BOS på sine hjemmesider.

Mener kjøp & hent er lov

Biltema-butikken på Sofiemyr holder stengt, men opprettholder ordningen om kjøp & hent. Dette til tross for at Nordre Follo kommune vil at ordningen skal stenges ut januar, skriver Østlandets Blad.

Ordningen går ut på at kundene kan bestille varene på nett og få dem lagt inn i bilen mens de venter.

Biltema mener at regelverket fra regjeringen tilsier at deres løsning er tillatt. Det var etter flere runder med jurister hos arbeidsorganisasjonen Virke at de bestemte seg for å opprettholde ordningen.

De har varslet kommunen, men foreløpig ikke fått noen tilbakemelding, ifølge NTB.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.