Nødstopp og veihjelp:

Nei, de fleste elbiler stopper ikke fordi de er kjørt tomme for strøm

Mange tror at den vanligste årsaken til at elbiler må berges på veien, er at de kjører strøm-tomt. Feilene som feller elbilene er helt andre.

SYNDEREN: Elbilene stopper sjelden langs veien, ifølge NAF. Når det likevel skjer er det ofte det lille 12-volts startbatteriet som er årsaken.. Når det er tomt får du ikke åpnet dørene eller start på bilen. Foto: NAF
SYNDEREN: Elbilene stopper sjelden langs veien, ifølge NAF. Når det likevel skjer er det ofte det lille 12-volts startbatteriet som er årsaken.. Når det er tomt får du ikke åpnet dørene eller start på bilen. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Tallene fra forsikringsbransje viser at stadig flere bilister trenger hjelp etter å ha fått ufrivillig stopp lang veien.

Første halvår måtte redningsmannskapene rykke ut hele 143.000 ganger for å hjelpe bilister med problemer, fortalte vi på mandag. Dette er en økning på 17,8 prosent fra i fjor.

Når det gjelder elbilene, er det mange som tror at den vanligste årsaken til at de må har hjelp fra bilbergere, er at de kjører tom for strøm. Slik er det ikke.

At det store batteriet blir tomt for strøm befinner seg ikke en gang blant de fem vanligste årsakene til nødstopp for elbiler. Det viser en statistikk fra NAF.

Dette er synderen

I fjor hjalp NAF rundt 7000 elbiler som hadde fått problemer langs veien. Det som skaper aller mest problemer er det lille 12-volts batteriet i elbilen.

Mange elbileiere vet ikke en gang at bilen deres har to batterier – et stort høyspentbatteri som sørger for framdriften og et vanlig 12 volts startbatteri slik som bensin- og dieselbiler har.

IKKE RESERVEHJUL: Få moderne biler har reservehjul og jekk, og ofte er hullet i dekket for stort til at dette tette-skummet hjelper. Derfor må mange få hjelp langs veien. Foto: Rune Korsvoll
IKKE RESERVEHJUL: Få moderne biler har reservehjul og jekk, og ofte er hullet i dekket for stort til at dette tette-skummet hjelper. Derfor må mange få hjelp langs veien. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Dette lille batteriet gir den nødvendige strømmen for å vekke til live systemet som skal gi strøm fra det store høyspent-batteriet til bilen elektriske motor. Når startbatteriet er flatt, nekter elbilen å starte og dørene lar seg ofte ikke åpne.

30 års erfaring

Petter Schøyen leder SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området og har hjulpet bilister i nød i mer enn 30 år. Han forklarer:

- Vi må ofte ut å hjelpe elbileiere med defekt eller utladet startbatteri. De opplever at de ikke kommer inn i bilen eller at det elektriske drivverket ikke vil våkne når de trykker på starknappen. Strømtilførselen fra det store batteriet til elmotoren blir rett og slett ikke aktivert, forklarer Schøyen.

VET IKKE OM DET: - Mange elbil-eiere vet ikke at bilen deres har to batteriet. det store batteriet som gir strøm til motoren er det sjelden problemer med,. Når det lille 12-volts batteriet er tomt, får du ikke startet bilen, sier Petter Schøyen i NAF. Foto: Rune Korsvoll
VET IKKE OM DET: - Mange elbil-eiere vet ikke at bilen deres har to batteriet. det store batteriet som gir strøm til motoren er det sjelden problemer med,. Når det lille 12-volts batteriet er tomt, får du ikke startet bilen, sier Petter Schøyen i NAF. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Vet ikke om dette

Han mener årsaken til at mange får problemer er at elbil-eiere tror at alt er greit så lenge det er strøm på det store høyspentbatteriet.

- Problemet er at mange elbil-eiere ikke vet at bilen deres har et slikt startbatteri. Etter noen år blir dette batteriet dårlig. Nå når nettene blir kaldere, blir også effekten i dette batteriet betydelig dårligere enn om sommeren, sier Schøyen.

Hva gjør du dersom din bZ4X går tom for strøm? Ringer en venn med Kia! Vis mer

Svært driftssikkert

Også nødstopp-statistikken til NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC bekrefter problemene med startbatteriet. I fjor hjalp «de gule englene», som veipatruljene deres kalles, 5,4 millioner biler med problemer langs veiene. Defekte og utladete startbatterier sto for 54 prosent av alle utrykningene til elbilister i nød.

Det store hovedbatteriet, elmotoren og ladesystemet til elbilene viser seg derimot svært driftssikkert og står for bare 4,4 prosent av utrykningene i ADACs nødstoppstatistikk.

Punkterer oftere

På en god, eller dårlig, andreplass over hva som gjør at elbilene får problemer langs veien, er punkteringer. På grunn av vekten på det store batteriet er elbilene en god del tyngre enn andre biler. Ifølge NAF kan dette bidra til at punkteringer oppstår oftere enn på andre biler.

I tillegg kommer de aller fleste elbiler uten reservedekk. Dermed må det tilkalles hjelp om uhellet først er ute.

Topp fem stansårsaker for elbiler

1.Startproblemer og flatt startbatteri
2.Punktering
3.Elektriske feil
4.Kjørt fast i snø/vei
5.Hjuloppheng

Kilde: NAF

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.