Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Tallene fra forsikringsbransje viser at stadig flere bilister trenger hjelp etter å ha fått ufrivillig stopp lang veien.
Første halvår måtte redningsmannskapene rykke ut hele 143.000 ganger for å hjelpe bilister med problemer, fortalte vi på mandag. Dette er en økning på 17,8 prosent fra i fjor.
Når det gjelder elbilene, er det mange som tror at den vanligste årsaken til at de må har hjelp fra bilbergere, er at de kjører tom for strøm. Slik er det ikke.
At det store batteriet blir tomt for strøm befinner seg ikke en gang blant de fem vanligste årsakene til nødstopp for elbiler. Det viser en statistikk fra NAF.

Derfor bør du se på «Cd-tallet» når du kjøper bil
Dette er synderen
I fjor hjalp NAF rundt 7000 elbiler som hadde fått problemer langs veien. Det som skaper aller mest problemer er det lille 12-volts batteriet i elbilen.
Mange elbileiere vet ikke en gang at bilen deres har to batterier – et stort høyspentbatteri som sørger for framdriften og et vanlig 12 volts startbatteri slik som bensin- og dieselbiler har.

Dette lille batteriet gir den nødvendige strømmen for å vekke til live systemet som skal gi strøm fra det store høyspent-batteriet til bilen elektriske motor. Når startbatteriet er flatt, nekter elbilen å starte og dørene lar seg ofte ikke åpne.

Dette er faktisk ikke et vanlig syn
30 års erfaring
Petter Schøyen leder SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området og har hjulpet bilister i nød i mer enn 30 år. Han forklarer:
- Vi må ofte ut å hjelpe elbileiere med defekt eller utladet startbatteri. De opplever at de ikke kommer inn i bilen eller at det elektriske drivverket ikke vil våkne når de trykker på starknappen. Strømtilførselen fra det store batteriet til elmotoren blir rett og slett ikke aktivert, forklarer Schøyen.

Vet ikke om dette
Han mener årsaken til at mange får problemer er at elbil-eiere tror at alt er greit så lenge det er strøm på det store høyspentbatteriet.
- Problemet er at mange elbil-eiere ikke vet at bilen deres har et slikt startbatteri. Etter noen år blir dette batteriet dårlig. Nå når nettene blir kaldere, blir også effekten i dette batteriet betydelig dårligere enn om sommeren, sier Schøyen.
Svært driftssikkert
Også nødstopp-statistikken til NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC bekrefter problemene med startbatteriet. I fjor hjalp «de gule englene», som veipatruljene deres kalles, 5,4 millioner biler med problemer langs veiene. Defekte og utladete startbatterier sto for 54 prosent av alle utrykningene til elbilister i nød.
Det store hovedbatteriet, elmotoren og ladesystemet til elbilene viser seg derimot svært driftssikkert og står for bare 4,4 prosent av utrykningene i ADACs nødstoppstatistikk.

Rekkeviddeangst? Dette skjer om batteriet går tomt
Punkterer oftere
På en god, eller dårlig, andreplass over hva som gjør at elbilene får problemer langs veien, er punkteringer. På grunn av vekten på det store batteriet er elbilene en god del tyngre enn andre biler. Ifølge NAF kan dette bidra til at punkteringer oppstår oftere enn på andre biler.
I tillegg kommer de aller fleste elbiler uten reservedekk. Dermed må det tilkalles hjelp om uhellet først er ute.
Topp fem stansårsaker for elbiler
1. | Startproblemer og flatt startbatteri |
2. | Punktering |
3. | Elektriske feil |
4. | Kjørt fast i snø/vei |
5. | Hjuloppheng |
Kilde: NAF
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.