Elsykkel:

Nei, dette er ikke en bil

Denne kommer heller til å dukke opp i et sykkelfelt i nærheten.

Firehjuling: Sykkelen har fire hjul, pedaler og en liten elmotor. Foto: Podbike
Firehjuling: Sykkelen har fire hjul, pedaler og en liten elmotor. Foto: Podbike Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Sykle til jobben og komme frem like tørr og blid uansett vær? Dette er jo en smart ide, og vi har sett mange designstudier og prototyper på slike kjøretøy de siste årene. Likevel kan det virke som om veien fra prototype til produksjon er svært lang. En av de få syklene som ser ut til å komme i produksjon er faktisk utviklet av et norsk selskap. Firehjulssykkelen Frikar er utviklet av det Sandnes-baserte selskapet Podbike.

Sykling hele året

Dette er en elsykkel som har et helt lukket karosseri, og er utstyrt for sykling året rundt. Kupeen er godt ventilert, og en liten varmer kan bestilles ekstra. Motor og fart er tilpasset elsykkel-reglene, det betyr at elmotoren hjelper deg til en fart på maks 25 kilometer i timen. Da kan den brukes i sykkelfelt, og ellers der det er tillatt å sykle.

Gründerprosjekt

Per Hassel er gründeren bak prosjektet. Han er oppvokst med DBS-fabrikken i nabolaget, og har skrudd og mekket på sykkel siden guttedagene. I 2014 leverte han en masteroppgave ved Universitetet i Stavanger. Oppgaven hadde tittelen Velomobile: Redefined, og beskrev konstruksjonen av en elsykkel med karosseri og fire hjul. Noen år etter satset han for fullt på å realisere prosjektet, og regnet optimistisk med å ha sykkelen i produksjon et par år etter.

Tidlig prototype: Per Hassel var tidlig i gang med å teste ut ulike sykkeldesign. Foto: Peder Hassel-Sørensen
Tidlig prototype: Per Hassel var tidlig i gang med å teste ut ulike sykkeldesign. Foto: Peder Hassel-Sørensen Vis mer

- Det tok litt lenger tid, innrømmer Hassel - men nå er vi svært nærme, legger han til. Corona har riktig nok skapt problemer for oss også. Det er stor mangel på viktige komponenter, og som et lite, nystartet selskap står vi ikke akkurat først i køen hos deleprodusentene. Det betyr at vi har måttet improvisere. Vi har blant annet måttet sende folk ut på gaten i Seoul for å kjøpe viktige deler til produksjonen.

Designbyrå: Designet er gjort av Montaag Design. Et byrå den ikke ukjente bildesigneren Per Ivar Selvaag står bak. Foto: Podbike
Designbyrå: Designet er gjort av Montaag Design. Et byrå den ikke ukjente bildesigneren Per Ivar Selvaag står bak. Foto: Podbike Vis mer

- Alle delene i sykkelen er også gjenvinnbare, understreker gründeren. Det har medført at vi har måttet gå mange ekstra runder på konstruksjonsmetode og materialvalg. I tillegg er karosseriet konstruert med tanke på å gi syklisten best mulig sikkerhet.

Sykkel for bilpendlere

- Målet med hele prosjektet er å fjerne den siste barrieren for å komme seg rundt på en enkel og miljøvennlig måte, fortsetter Hassel. Vår viktigste målgruppe er de som kjører bil i dag, men som synes en åpen sykkel blir vel mye styr. Særlig om man skal sykle året rundt. Da er dette et alternativ om man vil ankomme jobben uten å måtte dusje og skifte til tørre klær.

Heier på utviklingen

- Vi er for alt som bidrar til aktiv transport, sier Olav Fjeld Kraugerud i Syklistforeningen. Særlig hvis alternativet er å ikke bruke kroppen i det hele tatt. Denne sykkelen kan jo transportere deg til jobben, samtidig som du holder deg tørr og varm. Det bidrar trolig til å senke terskelen for mange som ellers ikke ville sykle, sier Kraugerud.

Sykler som kommer i nye utgaver vil selvsagt kreve noen tilpasninger. Denne er lav i forhold til en vanlig sykkel. Da er det viktig med skikkelig lys for å bli sett.

- Så ser vi trenden med sykkeltyper som krever mer plass i sykkelfeltet - slik som denne. Det kan sikkert skape problemer der det er dårligst plass, men dette er heller et problem planleggerne av sykkelveier må løse, avslutter Kraugerud

Leveres i 2023

Selskapet har produsert et lite antall pre-produksjonsmodeller. De er på tur rundt i Europa akkurat nå, og vises frem til kunder som har lagt inn forhåndsbestilling.

- Vi har over 3300 forhåndsbestillinger, og kundene våre er svært utålmodige. Disse vil få de første syklene som blir produsert. De som legger inn bestilling nå kan regne med å få sykkelen levert i 2023, avslutter Hassel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.