Nekter å oppheve helseattest-kravet

I februar vedtok Stortinget å fjerne kravet om helseattest for eldre sjåfører. Samferdselsminister Knut Arild Hareide nekter å følge vedtaket.

FJERNER IKKE: Etter å ha fått faglige vurderinger av kravet om helseattest, vil ikke Knut Arild Hareide og Samferdselsdepartementet røre ordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FJERNER IKKE: Etter å ha fått faglige vurderinger av kravet om helseattest, vil ikke Knut Arild Hareide og Samferdselsdepartementet røre ordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24):

- Anmodningen fra Stortinget om å oppheve dette fra 1. august var ikke mulig å møte fordi viktige faglige vurderinger manglet. Nå har jeg fått disse, og for meg er saken klar: Jeg fjerner ikke kravet om obligatorisk helseattest, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

I februar fikk SV støtte fra Ap og Frp til sitt forslag om kravet om å skrote kravet om helseattest for eldre sjåfører.

I dag er kravet at alle over 80 år som skal kjøre bil, må gjennomgå en helseundersøkelse hos legen for å avgjøre om de fremdeles er skikket til å kjøre.

- Et viktig virkemiddel

– Det skal være trygt å ferdes i trafikken. Krav om obligatorisk helseattest for eldre bilførere er et viktig virkemiddel for å sikre at de med førerrett er trygge sjåfører, sier Hareide.

Som en oppfølging av vedtaket fra februar, ble Statens vegvesen og Helsedirektoratet i april bedt om å utrede mulige konsekvensene av å fjerne kravet om obligatorisk aldersbestemt helseattest og å vurdere mulige alternative tiltak. Samferdselsministeren mottok rapporten 1. oktober.

- Opp til den nye regjeringen

I rapporten skriver Vegvesenet at det ansees som sannsynlig at det vil innebære en økt trafikksikkerhetsmessig risiko å fjerne kravet til obligatorisk aldersbestemt helseattest. De presiserer likevel at det er utfordrende å måle effekten av obligatorisk helseattest for eldre.

De mener også at det ikke foreligger alternative ordninger som i samme grad som obligatorisk aldersbestemt helseattest, er egnet til å fange opp de som ikke oppfyller helsekravene.

- Jeg oppfatter rapporten som en sterk faglig anbefaling om å beholde kravet om helseattest. Derfor ønsker jeg ikke å fjerne det, av hensyn til trafikksikkerheten. Det vil være opp til den nye regjeringen å ta stilling til hvordan dette skal følges opp videre, sier Hareide.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.